Милотинова: РСМ, Шенген, ПВУ и Еврозоната - европредизвикателствата пред новата власт

Българите - не само в Преамбюла на Конституцията на РСМ, а и в другите текстове за общностите

02.04.2023 | 21:08 Редактор: Вяра Димова

Няколко са големите предизвикателства в европейски план, с които България трябва да се справи. РСМ е първото от тях. Имаме Шенген, имаме Еврозоната, имаме предоговарянето на Плана за възстановяване и устойчивост. Това коментира водещата на предаването "Брюксел 1" Милена Милотинова в ефира на специалното ни студио "Избори: Пето действие".

Първото предизвикателство, с което трябва да се справи, и което ще срещне всяка следващото правителство, е Република Северна Македония, изтъкна журналистът.

"Закриването на клубовете беше логична стъпка от  екстрено приетото  репресивно законодателството с обратна сила. Дано РСМ да започне разговори между политическите сили и да придвижи въпроса с българите в Конституцията, за което трябват 2/3 мнозинство", посочи Милотинова.

Според нея РСМ все повече се отдалечава от пътя си към Европа с действията си.

"Виждаме 2/3 мнозинство за репресивен закон спрямо една от общностите в РСМ, насочен точно срещу нея. От 17 000 сдружения вниманието на институциите в Скопие е насочено към тези две в Битоля и Охрид. Напоследък се говори много, включително от официални лица в РСМ, че българите трябва да бъдат вписани, в Преамбюла на Конституцията на РСМ. Не е достатъчно българите да бъдат записани само в Преамбюла, а да бъдат вписани на всички места, където са записани всички останали народи в РСМ, за да получат равни права с тях"", обясни тя.

Пред Bulgaria ON AIR Милотинова заяви, че има достатъчно документи на НС, които дават рамката, в която България може да се движи по отношение на започване на евро преговорите на РСМ. И тази рамка трябва да се спазва. 

"Когато имаше колебания между политическите сили, президентът, в началото на мандата на последното редовно правителство, свика Консултативния съвет, който препотвърди тази рамка. Това че се говори само записването на българите в Преамбюла на Конституцията на РСМ няма да е достатъчно, защото Скопие трябва да изпълни ангажимента си българите да са равноправни с останалите, в това число албанците, ромите, власите и другите, изброени в основния закон", смята Милотинова. 

Ако бъдат вписани българите само в Преамбюла на Конституцията, а не в останалите конституционни и законови текстове, всяко следващо правителство трябва трябва да има националното самочувствие и ясно да каже на ЕС, че този ангажимент е неизпълнен, заяви категорично журналистът и коментира темата за Шенген.

"Остава голяма задача пред правителството да убеди Австрия и Нидерландия, че ние заслужаваме да бъдем страна членка на Шенген. Имаме всички предпоставки да вървим по тази тема, стига да убедим тези две страни. По Плана за възстановяване имаме 5,69 млрд. евро - да видим дали ще можем да получим втория транш. Надявам се България да не пропусне шанса да оползотвори всичките средства, които са договорени в Плана", каза още Милотинова.

Гледайте целия разговор във видеото.