Радев: Шенген е приоритетна обща цел за България и Румъния

Войната увеличава риска за мира в глобален аспект, заяви президентът

15.03.2023 | 14:15 Редактор: Тодор Петров

Обща цел за България и Румъния е Шенген. Това заяви президентът Румен Радев след среща с румънския си колега Клаус Йоханис, който е на посещение у нас. Двамата са били единодушни - по-бързото вдигане на бариерата пред Шенгенското пространство ще даде тласък за развитието и на двете държави.

Според румънския президент незаконната миграция изкуствено се смесвала с въпроса за Шенген. А президентът Радев подчерта - по последни данни мигрантският натиск по Балканския маршрут намалява.

Президентите на България и Румъния осъдиха остро войната в Украйна.

"Ние призоваваме час по-скоро за прекратяване на кръвопролитията", заяви Радев.

А като основна пречка по пътя на България и Румъния към Шенген, президентите на двете страни посочиха мигрантския натиск.

"Ще направим всичко възможно и можем да ограничим миграцията така, че да подкрепим нашите партньори и приятели, които понасят и контролират по-трудно това явление. Но в замяна имаме претенцията да ни бъде признато правото да сме част от Шенген. И се надяваме, че тази година ще получим положителен вот за това", коментира президентът на Румъния Клаус Йоханис.

България вече официално предложи на Европейския съюз да бъде създаден единен център с представители от специалните служби на всяка страна, засегната от Балканския маршрут за трафик на мигранти. Целта е да има централизиран обмен на информация и съвместни акции, а не всяка страна да се оправя сама както може. 

"Споделяме обща отговорност за сигурността и стабилността в нашия регион като част от общия отговор на колективната система в НАТО. България и Румъния придобиват по-голям блок.  Приоритетна цел на двете ни държави е Шенген и ние заявяваме нещата готовност за приемането ни по-скоро", каза Радев.

А в София двамата президенти подписаха декларация за засилване на двустранното сътрудничество и дългосрочно партньорство между двете страни.

Вижте повече в репортажа на Вероника Янкова.