Демерджиев в Брюксел: Каналджиите стават все по-дръзки, трябва общ европейски отговор

"Добре работещата визова политика на ЕС е гарант за правилното функциониране на пространството", подчерта служебният министър

09.03.2023 | 17:59 Редактор: Вяра Димова
Демерджиев в Брюксел: Каналджиите стават все по-дръзки, трябва общ европейски отговор

За България възстановяването на нормалното функциониране на Шенген е един от основните приоритети. Това заяви заместник министър-председателят по обществен ред и сигурност и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев. Той и заместник-министър Моника Димитрова-Бийчър участваха в редовното заседание на Съвета "Правосъдие и вътрешни работи", което се провежда в Брюксел.

В рамките на Съвета по Шенген министрите на вътрешните работи направиха преглед на общото състояние на Шенгенското пространство, с фокус върху функционирането, бъдещето на визовата политика, пускането в експлоатация на усъвършенстваната Шенгенска информационна система и прилагане на оперативната съвместимост.

Демерджиев подчерта, че добре работещата визова политика на ЕС е гарант за правилното функциониране на пространството. Той подкрепи подхода на Председателството за реформа на механизма за премахването на визовия режим на гражданите на трети страни и за актуализиране на критериите за суспендиране на безвизовия режим. Отбеляза, че в работата по реформата на визовата политика следва да се извършва в интерес на вътрешната сигурност на Съюза и защитата на външните му граници.

Във формат "Вътрешни работи" министрите от ЕС обсъдиха актуални въпроси, свързани с убежището и миграцията. "Колкото по-успешни сме в действията по външното измерение, толкова по-малко предизвикателства ще има за вътрешното измерение. Нужни са конкретни резултати в превенцията на незаконните пристигания в ЕС, увеличаване на връщанията и в борбата с контрабандата на мигранти", подчерта българският вътрешен министър.

По думите му последните инциденти в Италия и България ясно показват, че каналджиите стават все по-дръзки в начина си на действие и е нужен общ европейски отговор.

Снимка: Пресцентър на МВР