Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Евродепутат за Шенген: Не играем с нашите карти, както правят другите

Правят го с правото си на вето. България винаги играе честно, казва Ева-Мария Попчева

07.03.2023 | 15:00 Редактор: Таня Харизанова

В предаването "Брюксел 1" гостува Ева-Мария Попчева – българка, евродепутат от Испания.

По повод отложеното членство на България в Шенген евродепутатът отговори:

"Правителствата взимат не техническо, ами политическо решение. А то зависи от вътрешни политически игри на различните държави-членки. Когато има избори в Австрия, тази тема става водеща – дали България трябва да се присъедини. Никой не говори за това, че България и Румъния са част от Шенген – ние сме външна граница, но това, което искаме, е също да се превърнем във вътрешна. Единственото, което ни спасява като аргументи е да имаме политическа стабилност в България и да престанем да реагираме само на това, което идва от други държави", казва Ева-Мария Попчева и допълва:

"Не сме успели да играем нашите карти, както правят другите държави-членки".

Тя посочи и как точно го правят: "Правят го с правото си на вето. България винаги играе честно в това отношение – да не кондиционираме решението относно Шенген с други решения, но може би вече не ни остава друга възможност. Това бих казала, че е последна възможност. Трябва да преговаряме с другите правителства за неща, които тях ги интересуват. Но това трябва да го направи някой, който разбира какви са дискусиите и темите в ЕС и да седне наистина да преговаря, а не да водим само официални дискурси".

Според Попчева, липсва ни цялостна стратегия. "Много сме реактивни. Случва се нещо, кажат ни НЕ. Веднага правим някаква временна кампания. Това, което ме учудва, че никой не се свързва с нашите български общности в Австрия и Нидерландия, а те са големи. Някой, който да ги помоли да са активни, да говорят с политиците и да работят относно промяната в общественото мнение. Това всъщност е важното. Ще променим мнението на политиците, ако се промени мнението на обществото".

Ева-Мария Попчева коментира и отлагането ни за еврозоната.

"В България имаме всичките негативни ефекти от това, че нямаме евро, защото е по-трудно да привлечем инвестиции към България заради това, че сме с различна валута, а от друга страна, не можем да девалвираме лева, защото, както знаете, имаме фиксиран курс спрямо еврото. Този аргумент, който някои казват, че по време на криза може да девалвираме лева и по този начин да сме по-конкурентоспособни, просто не може да стане. Имаме от 1999 година насам имаме необменен курс, който е фиксиран с еврото. Нямаме позитивните точки, които са икономическите възможности за нашите фирми да излизат на общия пазар и да се разраства по този начин тяхната икономическа дейност. А да не говорим за възможностите в туризма. Боли ме да сравня България по отношение на туризма спрямо този на други държави-членки. България е прекрасна страна, но не можем да се сравняваме спрямо другите. Когато говоря с мои приятели от Испания, те се оплакват от смяната на валута, за да отидеш в България. Смятат го за много сложно. То всъщност не е, но това за тях е някаква причина нашата страна да не е дестинация за туризъм".

Целия разговор гледайте във видеото!