На 103 години пие уиски и продава перални. Коя е госпожа Евдокия?

Запаметяване на стихове, никакви приказки за болести и голямо "не" на скуката е рецептата ѝ за дълголетие

14.11.2022 | 19:45 Редактор: Петя Кръстева

Тя е на 103, но продължава да работи като дистрибутор на перални. Най-възрастната варненка - Евдокия Чочева, има рецепта за дълголетие - четене на стихове, без приказки за болести и по едно малко уиски всеки ден. Живяла е в три епохи, обичала е трима съпрузи и е съхранила лично писмо от покойната кралица Елизабет II.

Евдокия си мечтае да бъде с ума си.

"Като стана сутрин, заставам на балкона и гледам небето – синьо с бели облаци. Наслаждавам се и започвам да си декларирам наум. Имам приятелка, която с големи букви и с черен флумастер ми пише текста и аз оттам го чета и научавам наизуст", разказа тя. 

Запаметяване на стихове, никакви приказки за болести и голямо "не"  на скуката – това е рецептата на госпожа Евдокия за дълголетие. 

"Макар че съм сама на 103 години, аз скука не зная – няма скука. От 12 години се храня в социален патронаж, в 12 часа ми носят храна. В четвъртък идва санитарка да ми чисти. В понеделник идва медицинска сестра да ме преглежда. Иска да ми мери кръвното – викам сядай да си говорим. Всички са ми такива приятели", смее се възрастната жена. 

Евдокия си спомня и за своя вече починал брат, който е пишел рецептите за храната на Тодор Живков. 

"Той казваше – всеки човек има по 200 болести, но за тях не трябва да се говори", коментира тя. 

Обичала е трима мъже – първият ѝ съпруг е поет, с когото обаче се разделя. 

"С този великолепен човек се разведох, само с него се разведох, защото съм "вей-хайвей". Защото един друг се влюби в мен - нито бях много красива, нито привлекателна, но той се влюби в мене и беше толкова нахален. Просто ме принуди да се разведа", категорична е Евдокия. 

Тя твърди, че като млада е била именно "вей-хайвей" - "накъдето я завее вятърът, натам духа". 

Когато навършва 100 години, в пощенската ѝ кутия пристига писмо. Подателят е английската кралица. Зад операция "Юбилей" стои един от внуците ѝ - Десислав, който работи за правителството на Канада. 

"Дори и след 100 години има какво да се научи, какво да се види и какво да се преживее", обобщава Евдокия, а самата тя продължава да мечтае. 

Вижте повече в репортажа на Виолета Манчева.