Избори без Ива Николова: Какви са прогнозите на журналистката, която се отказа от професията?

Тя не беше в първата редица репортери, но анализира резултатите

03.10.2022 | 20:46 Редактор: Искра Ангелова

За първи път от десетилетия сред журналистите, които отразяваха парламентарните избори, имаше едно забележимо отсъствие. Ива Николова не беше в първата редица репортери, но анализира резултатите от първия ред в тила, вече като зрител.

"Изборите са уникални. За първи път от 1990 година нямаше спасител. Явиха се познати политически сили. Избрахме на живот и смърт да има правителство, без политически лица и лидери - това избрахме. Всичко е абсолютно ясно - отлив на близо 350 хиляди избиратели. Това не е разочарование, това е недоверие", коментира журналистът.

"Има такъв народ" от най-добрата си позиция, са загубили 562 хиляди гласа, когато си неестествен проект, а не партия - проектите свършват. Партиите имат други свойства, те битуват във всякакви условия – падат, стават. Партията е жив организъм", допълни Николова.

Според нея е липсвало още нещо важно - национална кауза.

"Хората трябва да бъдат спасявани. Лошо възпитание и лошо познаване на историята, и защо Спарта е паднала - защото са избили старите хора. Не става думи за стари за можещи и опитни, и всяка младост би трябвало да е обладана от самочувствието си, но да разчита на това, че има кой да я научи", поясни още тя.

"За мен журналистиката никога не е била характер. Аз съм правила всичко, заради което вкъщи са ме наказвали, тоест държала съм се зле. Благодарност не видях, освен от случайни хора. В живота си мога няколко неща - да чистя, да пера, да готвя и да пиша, започнах като вестникар и си оставам вестникар, може би за това ми провървя, а и има още нещо, което е много важно в журналистиката, освен чантата и обувките -  това е любопитство. Ако си любопитен към света, към хората - значи си добър журналист", категорична е Ива Николова.

И добави, че не може да се обиди от хора, които не са на нейното ниво.

Вижте повече в репортажа на Виолета Манчева.

Какво показват резултатите от изборите?

На народа му писна от избори и лъжи, все по-малко хора се интересуват от политика.
32%
Показват, че отново няма да има стабилно правителство и скоро пак ще ходим на избори.
32%
Най-вероятно ще се състави стабилно коалиционно правителство.
4%
Показват, че българинът няма никаква представа от политическата обстановка.
31%
Не мога да преценя.
1%
Общо 2393 гласа

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК