Мечтите се сбъдват: 10-годишната Хрисиана Савова покори "Royal Albert Hall"

Младата пианистка свири на прочутия червен роял на Сър Елтън Джон

12.05.2022 | 20:03 Редактор: Елеонора Танева

В рубриката "5 минути извън новините" ви срещаме с талантливата пианистка Хрисиана Савова. Тя е на 10 години и вече е покорила емблематичната зала "Royal Albert Hall" в Лондон. Свирила е и на прочутия червен роял на Сър Елтън Джон. 

Хрисиана Иван Савова е родена в Пловдив и учи в училището за музикално и танцово изкуство "Добрин Петков". Едва на 10 години, а вече е направила забележителна музикална кариера. Тя е печелила десетки национални и международни конкурси. Когато е на 8, печели Първа награда на Международния Музикален конкурс "Гранд Прайз Виртуозо" в Лондон, плюс специалната награда за изключителен млад талант. 

Така получава покана да свири на червения роял на сър Елтън Джон в "Royal Albert Hall". Поради Ковид пандемията обаче церемонията е отложена и се състои преди няколко седмици. 

"Свирих в "Royal Albert Hall" на червения роял на сър Елтън Джон. Чувството е прекрасно. Чувствах се горда, че успявам да постигам успехи, такива, които не всяко дете може да направи и в един момент трудът, който се хвърля, дава резултат", сподели за преживяното младата пианистка.

Тя свири от 5-годишна. 

"Аз много обичах да пея и да танцувам. Мама просто реши, че ще съм щастлива като свиря на пиано. И на мен ми хареса и стана. Но това е и работа, защото все пак се иска усилие, за да може да достигнеш тези неща, но е и удоволствие", добави Хрисиана.

Тя трудно брои отличията си. А след едно участие в Залцбург се ражда мечтата ѝ да учи в родния град на Моцарт. 

"Мечтая да стана изпълнител, който свири по световно известни сцени и има много концерти. Мечтата ми е да уча в Моцартеум в Залцбург", каза Хрисиана.

Израснала в семейство на музиканти, Хрисиана днес върви по стъпките на своите родители. Но с космическа скорост.

"За мен като родител беше изключителна гордост да видя Хриси да свири в тази емблематична зала. Постижението ѝ е много голямо. Беше изключително престижно нейното присъствие в тази зала. Не знам дали ще ми повярвате, но тя не можеше да говори и беше доста злояда. Аз ѝ пусках филмчета, за да се храни. Същият ден не бях подбрала филмче и тя запя, а не можеше да говори. Беше на няколко месеца, тя изпя началото на Дисни", разказа Дарина.
 
"Предпоставките са много, за да се изгради едно дете като много добър пианист. Трябва да има талант, трябва да има работоспособност, да е в добра среда", добави музикалнят педагог Светлана Косева.

Хриси споделя, че любимата ѝ музика е класическата.

"За мен музиката е удоволствие, мога да променя живота си, също и на тези, които познавам. Трябва да се отдадеш на музиката, за да бъдеш успешен и да ти харесва. Слушам поп от миналия век, слушам Майкъл Джексън. Той ми е любимият певец. Харесвам да слушам и джаз, понеже баща ми харесва да слуша джаз и заедно слушаме пианисти", сподели младата пианистка.

Репертоарът на Хрисиана става все по-тежък, а работата по-уморителна. За 10-годишната пианистка и нейното семейство обаче няма невъзможни цели.

Вижте повече в репортажа на Виолета Манчева и Нешо Миладинов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК