Линия Здраве - 19.6.2022

19.06.2022 | 12:00 Редактор: Таня Харизанова

Живеем в свят, изпълнен със стрес, пандемии и войни. Галопиращите цени и усещането за несигурност в бъдещето поставят психиката и емоциите ни под невероятно напрежение. Неслучайно сме свидетели на бум в ендокринните смущения и заболяванията на ендокринната система. Знаем, че тя е съставена от жлезите с вътрешна секреция, които синтезират почти всички основни регулаторни хормони на човешкото тяло. Част от ендокринната система са именно надбъбречните жлези, които синтезират хормоните на стреса кортизол, адреналин и норадреналин, а функциите на надбъбречните жлези се регулират от хипофизата.

Хипофизата също регулира и дейността на щитовидната жлеза, яйчниците и съответно тестисите при мъжете, като самата тя е под финия контрол на хипоталамуса. Представете си една ос, изградена от взаимосвързани връзки! Абсолютно немислимо е да допуснем, че след като ендокринната система регулира нашия отговор на стреса, то именно състоянието на перманентен стрес, напрежение и забързано ежедневие не се отразяват на нейните оптимални функции.

Панкреасът е друга изключително интересна жлеза, която функционира едновременно като ендокринна жлеза и основен храносмилателен орган в човешкото тяло. Редица лайфстайл заболявания като инсулинова резистентност, метаболитен синдром, диабет от тип 2, дори самото затлъстяване, което се превърна в пандемията на 21 век, са свързани именно със смущения във функциите на панкреаса и рецепторите, отговорни за разпознаването и оптималната функция на синтезираните от него хормони.

За да поговорим именно за смущенията в ендокринното здраве, съвременните методи за диагностика и лечение, сме поканили в предаването "Линия Здраве" д-р Антон Николов, ендокринолог с дългогодишен опит, който през последните 25 г. работи на свободна практика, прилагайки алтернативна методика за лечение на заболявания от областта на ендокринологията и кардиологията в медицински център "Качествен живот".

Целия разговор гледайте във видеото.