ДБ втвърди тона към ИТН: Изолирайте напълно ДПС и обявете имената на министрите!

Христо Иванов с остра декларация от името на "Демократична България"

28.07.2021 | 12:19 Редактор: Тодор Петров

След като до вчера преговорите за бъдещето управление вървяха видимо гладко, днес те бяха поставени под въпрос, след като от "Демократична България" излязоха с нови изисквания. Сред тях - имената на министрите, които ще работят за промяна.

"Демократична България" настоява за пълното изолиране на ДПС от разговорите за съставяне на ново правителство, като се включат няколко ясни приоритета. В декларация съпредседателят на ДБ Христо Иванов настоя да бъдат обявени имената на кандидатите за министри, за да могат политиките да се обсъждат с тях и те да поемат ангажименти за изпълнението им.

"Ние многократно призовахме за това формулата за бъдещето управление да стъпва на ясна воля да се осигури управлението, а не просто правителството. Управлението е процес, а правителството е просто един състав на кабинет, който еднократно се гласува", заяви Христо Иванов.

"Демократична България" настоява за изготвяне на обща визия за изчистване на регулаторите, службите, финансовата система от мръсни пари и възстановяване на енергийния суверенитет

"Ще очакваме много ясна визия, ангажимент с ясна програма за справяне с ковид вълната", добави Иванов.

"Демократична България" очаква да бъде подписано споразумение, което ясно да конфигурира едно управление, което да държи на дистанция ДПС и ГЕРБ. 

"Най-естественият ход е да опитаме създаване на правителство от първия мандат, включително да бъдем опозиция, ако не може да излъчи смислено управление", заяви Христо Иванов от трибуната на Народното събрание.

Христо Иванов изрази притеснения, че в разговорите с "Има такъв народ“ не се обсъжда персоналният състав на правителството.

"Тези разговори се водят без да има обявени имена, за да можем да оценим дали заявките, които се правят, първо са твърд политически ангажимент. И второ - до каква степен хората, които се предлагат всъщност могат да реализират тези заявки, защото това в крайна сметка това опира до човешкия фактор", заяви Иванов.

Особено притеснително било включването на ДПС в кръга от разговорите с "Има такъв народ" и възможността то да участва под някаква форма. 

Реакцията на Движението за права и свободи не закъсня

"Вашата немощ я прикриват с анти-ДПС реторика. ДПС не е заложник, а се ръководи съгласно решенията на своите компетентни органи", коментира председателят на ПГ на ДПС Мустафа Карадайъ.

За буксуване на преговорите обаче не можело да се говори, обявиха от ИТН.

"В разговори с нас такива въпроси не са поставяни. Не сме получили мандат, за да обявяваме имена", коментира Ивайло Вълчев от ИТН.

Да продължи търсенето на успешна формула за съставяне на кабинет пък се обявиха от "Изправи се БГ! Ние идваме!". "Ние няма да подкрепим кабинет, в който се вижда дългата ръка на ГЕРБ и ДПС", подчерта Мая Манолова.

"Демократична България" призовава личният състав на кабинета да бъде подбран много внимателно от хора, които привличат доверие, а не поставят въпроси.

"Трудно ми е да разбера защо не се прави усилие те да бъдат интегрирани в един такъв кабинет. Конкретно искам да дам пример, той не се изчерпва само с тези тримата, но Кирил Петков, Асен Василев, проф. Денков са хора, които могат да допринесат с огромно доверие към състава на едно бъдещо правителство", каза още Христо Иванов.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
Петът
преди 2 години
Моите уважения за Христо Иванов ама изглежда като циркаджия лидер на партия. Може и други хора от неговата партия да са активни..не се фокусирайте само на него. Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
Чудомир Незнакомов
преди 2 години
Наистина, вместо Слави Трифонов и ИТН да си татуират клетви за необвързаност с ДПС и ГЕРБ по-добре да подпишат споразумение за антикорупционни ангажименти. Няма и да е необходимо да се правят на ощипани госпожици заради принуда и поругаване на доброто им име, защото консултации с ДПС преди съставяне на правителство са повече от подозрителни. Не е въпрос на параноя, но ако няма разумни гаранции против реставрация на модели от типа ГЕРБ ДПС означава, че една година на време и енергия за про Сигнализирай за неуместен коментар