Радев: Време е партиите да поемат отговорност, този път нямат право на грешки

"Служебното правителство изпълнява успешно задачата за начало на демонтажа на порочния модел", посочи той

17.07.2021 | 12:10 Редактор: Жаклина Иванова
Радев: Време е партиите да поемат отговорност, този път нямат право на грешки

"Крайно време е партиите да поемат политическа отговорност. Този път те нямат право на грешка", заяви президентът Румен Радев пред журналисти във Варна.

Президентът коментира внесеното предложение до ВСС за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев.

"Оставката на Иван Гешев ще бъде в полза на гражданското общество", заяви Радев.

Според него оглушителното мълчание за вихрещата се корупция на най-високи места в държавата, знаковите корупционни скандали, които обиколиха световните медии, за харчените на тъмно публични средства, докато в същото време прокуратурата удобно клеветеше неудобните, делегитимира самата прокуратура и главния прокурор.

"Служебното правителство изпълнява успешно задачата, която поставих за начало на демонтажа на порочния модел и работа в интерес на обществото", посочи още държавният глава.

Президентът е категоричен, че съставянето на успешен кабинет, който да се ползва с доверието на хората, изисква отговорност и усилена работа, откритост и конструктивен диалог, почтеност и морални принципи, предаде БГНЕС.

"Обществото ни очаква от партиите, които се обявиха срещу порочния управленски модел, да представят в диалог конкретни решения, а не оправдания", подчерта Радев.

"Ако се стигне до нови избори и ново служебно правителство, мое право е да посоча състав на кабинет. Ако се предложи от партиите този служебен кабинет да продължи като редовно правителство, това е съвсем друго", коментира още той.

"Редовният кабинет означава ясна политическа отговорност от партиите. Партиите трябва да излъчат ясни политически позиции, чрез позициите, които те определят. Крайно време е партиите да поемат политическа отговорност, хората не гласуват за този служебен кабинет", подчерта Румен Радев.

Държавният глава съобщи, че ще започне консултациите с парламентарно представените групи възможно най-бързо.

Запитан за скандала в спешната болница "Пирогов", президентът подчерта, че случващото се там е показателен случай за системен проблем в нашето здравеопазване.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Диана
преди 2 години
А ти кога ще си отидеш?Омръзна ни да те гледаме всеки ден. Сигнализирай за неуместен коментар