fallback

Слави Трифонов може да управлява сам, само при кворум на ръба

119 депутати не трябва да присъстват в залата

13.07.2021 | 18:53 Автор: Елеонора Танева

За първи път политическа сила излезе не само с готовност да управлява, но и с нареден кабинет, обявен  часове след края на изборния ден и преди да станат известни окончателните резултати. Възможността за съставяне на кабинет от победителя във вота зависи не просто от подкрепата на определен брой депутати, но и от физическото им присъствие в пленарната зала. 

Така партията на Слави Трифонов има един-единствен вариант пред себе си, при липса на партньори в пленарната зала, всички негови 65 депутати да гласуват "за", но само при кворум на ръба от 121 народни представители, т.е. останалите 119 депутати просто да не присъстват в залата.

Ако мандатоносителите отново не успеят да съставят кабинет, се стига до познатата схема - разпускане на Народното събрание от президента. Това този път трябва да се случи в срок не по-късно от 3 месеца преди края на мандата на държавния глава - най-късно до 22 октомври. 

След това той отново трябва да състави служебно правителство, което може да е в същия състав, но трябва да бъде назначено с нов указ. За тази процедура няма срок, въпреки че мандатът на президента изтича. 

А въртележката с избори и служебен кабинет е без краен срок, описан в Конституцията. От избори в избори може да се влиза докато не се състави редовно правителство.

Ако резултатите между първия и втория се окажат равни, гласовете ще бъдат преброени, за да се реши на кого да се даде първия мандат за съставяне на правителство.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
fallback