Във Великотърновско също имаха проблеми с машинното гласуване и картите за вота

В Полски Тръмбеш открили несъответствие в хеш кода на машината за гласуване

11.07.2021 | 14:01 Редактор: Здравко Черкезов

Проблеми с машинното гласуване имаше във Великотърновско за втори пореден изборен цикъл. Машината за гласуване в една от най-големите секции в Полски Тръмбеш не заработила. С решение на районната избирателна комисия (РИК) секцията е преминала на гласуване с хартиени бюлетини.

Още вчера при проверка на машината членовете на секционната комисия в Полски Тръмбеш открили несъответствие в хеш кода на машината за гласуване. Веднага била информирана районната избирателна комисия. 

"Вчера при получаване на машините установихме несъответствие в системния шит. Той беше спуснат с писмо от ЦИК, но не съответстваше на машината за гласуване. Направихме констативен протокол с техника, който беше при нас, информирахме веднага РИК и при нас пристигна решение, че днес започваме гласуване с хартиени бюлетини. Нямаме проблем, сутринта нормално започна изборния ден в 7 часа", заяви председателят на 2-ри СИК в Полски Тръмбеш Тотка Янева.

Жители на Полски Тръмбеш изразиха недоволство за това, че няма да имат възможност да гласуват машинно, но все пак упражниха правото си на глас с хартиена бюлетина. 

"Исках, два пъти исках, няма машини, не знам защо ги правят така, втори път няма машини. Трябваше да се откажа, ама хайде", оплака се Стоян Стоянов.

"Техника, поврежда се, не знам какво е станало, но важното е да гласуваме. И то най-вече заради младите трябва", посочи Виолета Стоянова.

Рано сутринта в 43-та секция във Велико Търново възрастна жена не успя да постави картата за гласуване в машината. След подаден сигнал от районната избирателна комисия разрешиха член на СИК да постави картата в машината, след което жената успя да упражни правото си на глас. 

"Не иска да влезе картата. Смениха една, две, на третата… Обясниха как трябва и къде да бутна и вече тръгна. - Защо смениха картата? - Не искaше да влезе вътре. Не ѝ разбирам", сподели Пена Рашкова.

"Не затруднения, по-скоро не успя да вкара картата в машината. С наше съдействие обадихме се в РИК, разрешиха ни да поставим вместо нея картата и успя да гласува нормално", обясни председателят на 43-ти СИК във Велико Търново Марина Венрова. 

Във Вeликoтърнoвcкa oблacт избирателите са нaд 210 хил., избирателните секции са 415, от които в 312 се гласува машинно.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК