Спор между ПРБ и МВР заради разследванията за купуване на гласове

Прокуратурата се надява на по-добра координация и взаимодействие с органите на МВР

05.07.2021 | 16:01 Редактор: Здравко Черкезов
Спор между ПРБ и МВР заради разследванията за купуване на гласове

Прокуратурата и МВР влязоха в полемика във връзка с работата им по разследването на престъпления. Ръководството на прокуратурата излезе с позиция по повод изказване на вътрешния министър Бойко Рашков за действията на прокуратурата. По-рано днес той коментира пред медиите работата на държавното обвинение във връзка с разследвания за купуване на гласове в Пловдив и Варна.

Министър Рашков заяви пред медиите, че от това ръководство на прокуратурата МВР не може да очаква съдействие, а само спънки и противодействие. Той посочи, че днес се е получила информация, че прокуратурата по места е "получила като че ли указания" по всякакъв начин да се неглижира полицейският труд по разкрития при разследване във връзка с основния приоритет на министерството за осигуряване на честни избори.

Освен това прокуратурата казала на говорители на МВР по места в страната да не разпространяват данни по случаи свързани с престъпления. Имало и официално писмо от военно-окръжен прокурор до някои дирекции на МВР, когато се получи сигнал за извършено престъпление да изпращат информация и справка на този прокурор, информира БТА.

Във връзка с разследването за купуване на гласове в Пловдив, вътрешният министър каза, че този успех на МВР е бил осмян синхронизирано от зам.-районния прокурор на Пловдив и бившия министър-председател. Той добави, че прокуратурата опитва да омаловажи труда на полицаите.

Рашков посочи още, че "онзи, който назначава главния прокурор на този пост - той е главният прокурор, защото казва това, което трябва да стане".

Междувременно от прокуратурата излязоха с позиция, в която определиха изказване от днес на министър Бойко Рашков за работата на държавното обвинение и прокурорите, като "опит за грубо посегателство върху независимостта на прокуратурата". Както и като "опит за неправомерно влияние и вмешателство в осъществяване на функциите на магистратите при вземане на решения по конкретни досъдебни производства, което е в противоречие с конституционно установения принцип за разделение на властите".

От прокуратурата посочиха още, че опитите на представители на политическите среди у нас да застрашават нейната независимост чрез указване на натиск, представлява недопустима намеса в осъществяване на конституционно определените правомощия на магистратите.

Освен това от държавното обвинение съобщиха, че до момента в прокуратурата са са образувани 171 преписки по постъпили сигнали от граждани, ДАНС и органите на МВР, съдържащи данни за нарушение на политическите права на гражданите. Образувани са 20 досъдебни производства за купуване на гласове.

От прокуратурата допълниха, че очакват подобряване на координацията и взаимодействието с органите на МВР, както по места, така и на национално ниво с оглед тенденцията преди изборния ден да се увеличават опитите за неправомерно влияние върху изборния процес и политическите права на гражданите.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК