Проданов, БСП: През последните 4 г. се извършваха престъпления със схемата "ин хаус"

Какви са възможните коалиции за "БСП за България" след изборите?

30.06.2021 | 21:59 Редактор: Елеонора Танева

"Всичко, което се случваше до момента в "Автомагистрали", беше престъпление. Използваха държавната фирма като параван, за да може да избегнат Закона за обществените поръчки и след това напълно незаконно преотдаваха всичко. И това се случва в много сфери в България". Това заяви в студиото на "Денят ON AIR" водачът на листата на "БСП за България" в 24-и МИР Христо Проданов. 

Той подчерта, че през последните 4 години БСП се е борила с поръчките "ин хаус", но неуспешно.

"Винаги сме настоявали да спре порочната практика с постановления на МС да се харчат пари от бюджета зад гърба на НС. ГЕРБ не позволи това да бъде променено. Видяхме, че близо 9 млрд. лв. са раздадени без обществени поръчки", уточни Проданов за Bulgaria ON AIR. 

И изрази надежда, че ще има висока избирателна активност на 11 юли. 

"Разчитам, че българските граждани не са с скъса памет и знаят кой каква биография има, кой е подкрепял Борисов, и ще си дадат равносметката каква е алтернативата на България. Нашата задача е да споделим идеите се за развитие на държавата", каза Проданов.

Според него до самите избори не може да се прогнозира коя партия на коя позиция ще бъде след вота, защото БСП, ГЕРБ и "Има такъв народ" са с изключително близки резултати, според проучванията на социолозите.

Левицата не би подкрепила безрезервно правителство с мандат на "Има такъв народ", стана ясно от думите му. 

"Ще видим какво предвижда всяка една от политическите партии за бъдещото развитие на страната. Ако има съвпадение по определени политики с БСП, ние сме готови за подкрепа, но генерална подкрепа - не", настоя Проданов.

Сметката на левицата показва, че на база средна работна заплата от 2018 г. ще трябват 1,7 млрд. за преизчислението на всички пенсии.

"Така ще получим справедливост, а когато тя липсва, по-младите нямат стимул да се осигуряват на това, което получават. Пропорционалното преизчисляване на пенсиите е решението на проблема", заяви Христо Проданов.

Той не очаква да има проблеми с машинното гласуване, което според него ще доведе до по-честни избори. 

"През 2019 г. имаше 600 000 невалидни бюлетини - това са все едно гласовете на ДПС и "Да, България" взети заедно - представете си за каква подмяна става въпрос. Това чрез машините ще бъде невъзможно", подчерта кандидатът за депутат от "БСП за България".

Той има данни, че с премахването на тавана на секциите в чужбина, в Турция се правят неограничен брой секции с до 300 избиратели, за да се избегне машинния вот. "Това се случва благодарение на Слави Трифонов, ДПС, "Да България" и Мая Манолова", посочи Проданов.

Социалистът даде висока оценка на работата на служебното правителство и е на мнение, че има доста качествени министри, които биха могли да бъдат част от следващото парламентарно управление.

 Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК