Христиан Митев: Новите изборни правила са в пълен разрез с Венецианската комисия

"Част от хората се оказва, че се страхуват от машинния вот", каза той

29.06.2021 | 21:50 Редактор: Искра Ангелова

Политики, избори и машини - ще излязат ли хората да гласуват и ще прескочат ли 4-процентната бариера "Българските патриоти"?

"Всички проучвания, които излизат през последната седмица, показват, че ние ще прескачаме 4-процентната бариера. Има известна апатия в обществото към изборите и към всички участници в тях. Но въпреки това се надявам да има висока избирателна активност, за да не е такава, каквато беше в Благоевград", каза водачът на листата на "Българските патриоти" за 2 МИР-Бургас Христиан Митев за "Денят ON AIR".

Според него изборните правила, по които ще се проведат изборите на 11 юли, не провокират голяма избирателна активност.

"Част от хората се оказва, че се страхуват от машинния вот, особено по-възрастните хора. Ние това го наблюдаваме в Бургас, където осигурихме таблети, с които да обучаваме хората да гласуват с машини. Те не срещат трудности, когато им обясним, но преди това - голяма част от тях казват, че имат притеснения", подчерта Митев в ефира на Bulgaria ON AIR.

И е категоричен, това обучение е трябвало да започне много по-рано и да бъде извършено от ЦИК.

"100-процентно машинно гласуване провеждаме за първи път. Нямаше достатъчно време да се проведе разяснителна кампания. Нещо повече - в абсолютен разрез в препоръките на Венецианската комисия тези промени не бяха направени 6 месеца преди изборния ден. Това предполага, че може да има напрежение и провал на изборите, особено в някои секции, където има повече граждани, където не могат да се справят", подчерта кандидатът за народен представител.

Той допълни, че неограниченият брой секции в Турция ще доведе до това, че политиката, която се провежда турската държава, да бъде прокарана в българския парламент чрез ДПС.

"Ясно е, че родината на Карадайъ не е България, тя е друга държава. И по-конкретно - Турция. Срещите, които той направи с тях, показва желанието максимално да реши подкрепата в Турция за ДПС. Очакваме между 9 и 10 мандата да дойдат в резултат на гласуването там", посочи Митев.

И сподели, че партията им ще води разговори с всички политически партии, но с изключение именно на ДПС.

А по думите му, когато неговата партия е била в управлението - такова голямо увеличение на цените на тока и парното не е имало.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
2 rate up comment rate down comment 0
Българин
преди 2 години
След битката при Армагедон всичките путинистки и етнически партии в България, според конституцията, ще бъдат поставени извън закона, а главатарите им ще бъдат третирани като национални предатели и съдени. Времето наближава... Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
Праведен
преди 2 години
Драги, а къде ви е жалбата до "конституционния съд" ? Сигнализирай за неуместен коментар