Извънреден отчет на електромерите заради поскъпването на тока

Омбудсманът Диана Ковачева настоява за промяна на сегашния модел на ценообразуване

28.06.2021 | 18:56 Редактор: Искра Ангелова

Извънреден отчет ще извършат трите електроразпределителни дружества. Причината – от 1 юли токът ще поскъпне средно с 3% в цялата страна. 

Цените да се променят всеки месец или на тримесечие, настоява омбудсманът Диана Ковачева, за да се избегнат сегашните нереалистични прогнози, които се правят на годишна база.

Според експертите обявените цени на предварителни разчети на енергийния регулатор ще претърпят изменение, а за потребителите това означава само едно - по-голямо повишение. 

"Битовите потребители ще могат да издържат едно увеличение от 5,5% на електрическата енергия, въпреки че за някои от тях една категория битови потребители, които наричаме енергийно бедни, това ще е предизвикателство. За цената на топлинната енергия не мога да кажа нищо оптимистично, защото най-вероятно тя ще порасне с 25,30% и там няма резерви, като би могло да има от запълването на Чирен, като се спестят пари и ще може да се задържи цената", каза енергийният експерт Еленко Божков.

След множество жалби през последните месеци - омбудсманът Диана Ковачева настоява за промяна на сегашния модел на ценообразуване.

"Трябва спешно да бъде променена наредба Номер 5, според която цената на топлинната енергия се привежда в съответствие с цената на природния газ само веднъж в годината. Изминалият отоплителен сезон показа, че прогнозите на КЕВР очевидно не са верни, защото на практика има доста сериозно надплащане от страна на потребителите", каза Ковачева.

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК