Ръководителят на наблюдателите: Изборите в България са важни за международната общност

В деня след вота ще обявим първите заключения, съобщи Тана де Зулуета

28.06.2021 | 09:15 Редактор: Тодор Петров

Международни наблюдатели пристигнаха у нас за изборите на 11 юли. Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа е изпратила мисия от 28 експерти и десетки наблюдатели.

"Тези избори са важни не само за България, но и за международната общност", подчерта в "България сутрин" Тана де Зулуета, която е ръководител на мисията на ОCCE у нас.

"Имаме конкретни проблеми, които следим. Срещаме се с хора, които ни сигнализират за тях. Следим за различни промените в законодателния процес. Не публикувахме нашия доклад след изборите на 4 април, защото новите избори са толкова кратко след това. Решихме да публикуваме заедно препоръките след 4 април и 11 юли. В деня след изборите ще имаме пресконференция, на която ще споделим нашите първи наблюдения и заключения", обясни тя.

И посочи, че нямат конкретни наблюдения спрямо машинното гласуване. По думите ѝ в самия изборен ден трябва да се прецени дали с машините ще се гласува по-бързо или процесът ще се забави.

"Наблюдавала съм избори в САЩ, където е задължително да се гласува с машина. Целият процес е доста сходен с българския. Наблюдавала съм и във Франция, където системата е смесена. Ще видим в самия изборен ден - както ние, така и самите избиратели", отбеляза Тана де Зулуета.

На въпрос в какво се състои работата на един международен наблюдател в изборния ден, гостът в студиото отговори:

Методологията ни започва много преди изборния ден. Открихме нашата мисия в България още на 9 юни. Следим целия процес на кампанията - как се организират изборите, как политиците провеждат кампанията, какви събития се провеждат, следим и медиите.

"Препоръчахме да имаме 200 наблюдатели, но за съжаление тази опция отпадна заради пандемията. Провеждат се избори също в Армения и Монголия, много е сложно за държавите членки на ОССЕ да изпратят хора в България. Нашият екип от експерти ще бъде заедно с парламентарната асамблея на ОССЕ, ще се присъединят още 50 човека", каза още Тана де Зулуета.

Международните наблюдатели ще следят предаването на протоколите, броенето на гласовете и развитието след изборния ден. Те вече са провели няколко срещи с български партийни лидери, на които са обсъдени евентуални проблеми с вота.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години