Напрежение около машинния вот, ЦИК призовава политиците да не всяват страх

Борисов направи изявление, че се готвят манипулации на изборите на 11 юли чрез машинния вот

27.06.2021 | 18:40 Редактор: Жаклина Иванова

ОТ ЦИК с призив към политическите лидери да не се всява страх за машинното гласуване. Повод за изказването стана изявление на бившия министър-председател Бойко Борисов, че се готвят манипулации на изборите на 11 юли чрез машинния вот.

Две седмици преди парламентарните избори страстите около машинното гласуване се нажежават все повече. В петък при посещението си в Монтана лидерът на ГЕРБ и бивш министър-председател Бойко Борисов изрази притеснения за готвени манипулации на вота.

"Софтуерът на новите машини се пипа. И ще видите какво ще стане – или ще провалят изборите, или всеки трети или пети глас за ГЕРБ ще отива за друга партия", каза Борисов.

Пред БНР говорителят на ЦИК Цветозар Томов заяви, че политическото напрежение в страната се пренася в изборната администрация. И подчерта, че се всява страх.

"Тонът на някои политици в кампанията разпалва апокалиптични страхове от машинното гласуване, които, все едно дали техните автори го искат или не, са форма на саботаж на изборния процес", уточни той.

От ЦИК уточниха, че на предстоящите избори ще се използва същият софтуер като този на 4 април.

"Няма пипане на софтуера в машините. Заради невъзможността за промяна на софтуера ще остане един запис отгоре на бюлетината в дясно. Ще бъде същият, ще може да се сравнява кодът", коментира говорителят на ЦИК Росица Матева.

А в началото на новата седмица около 100 машини за тестово гласуване ще бъдат изпратени към районните избирателни комисии.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК