Да очакваме ли хибридно правителство - между политически ангажираното и експертно?

Коментар на политолога Анастас Стефанов и социолога Добромир Живков 

23.06.2021 | 21:36 Редактор: Здравко Черкезов

Ще "родят" ли правителство новите избори на 11 юли? 

"Създава се усещането, че е много възможно съставянето на кабинет. Тепърва ще видим какви точно ще са неговите характеристики, какво точно ще символизира. Не бива да ни учудва, ако видим нещо широкоформатно, политико-експертно, подобно на служебното - със запазването на някои министри", заяви политологът Анастас Стефанов в студиото на "Денят ON AIR".

Според социолога Добромир Живков, очакванията са именно за хибридно правителство, което да е на границата на "политически ангажираното" и на "експертното".

"В този смисъл наистина очакваме такъв тип кабинет вместо типично партиен кабинет с много партийни лица в него. Напълно съгласен съм, че е много вероятно да видим трансфери от настоящия служебен кабинет към следващия", коментира той.

Bulgaria ON AIR припомня, че Тошко Йорданов от "Има такъв народ" (ИТН) посочи някои от министрите в служебния кабинет, които политическата формация "си е харесала" - Кирил Петков и Асен Василев. Слави Трифонов пък от своя страна посочи, че кандидатът на ИТН за министър-председател ще е "точно обратното" на Бойко Борисов. 

"Не бива да отписваме фигури, подобни на Кирил Петков, от гледна точка на това, че излъчват прозападността, с които често претендират и "Демократична България", и "Има такъв народ", и формацията на Мая Манолова. Но това няма да е водещото, тъй като очевидно няма да имаме конструкцията политически лидер и министър-председател, освен ако не се лансира такъв от ДБ, която споделя такава готовност", смята Стефанов.

Политологът изтъкна липсата на изявен политически лидер сред "партиите на протеста" като ранни зачатъци към връщане към парламентаризма, но това според него крие известни рискове.

"Опасността е да продължат да оперират в режим на политическа кампания, а не в режим управление", посочи той.

Добромир Живков вижда следващия кабинет като подобен на служебния, но според него е от особено значение да продължи да се гради доверието към институциите.

"Работата на служебния кабинет наистина като ревизия се възприема, отговаря на реваншистките настроения към ГЕРБ и модела "Борисов". Това обаче създава общото очакване, че следващото правителство трябва да продължи този път и да продължи да гради над ранните зачатъци на възстановяване на доверието в българските институции", коментира социологът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК