Дикме: Вълците ГЕРБ и ДПС ще вкарат правителство на малцинството в "курт капан"

Реформирането на ДПС минава през оттеглянето на Доган, посочи председателят на ДЕН

12.04.2021 | 21:52 Редактор: Здравко Черкезов

Президентът Румен Радев обяви, че в най-скоро време ще издаде указ за свикване на 45-ото Народно събрание, а от централата на ГЕРБ от своя страна заявиха, че ще предложат свой кабинет пред новите народни представители. За победители обаче се обявиха новите партии в парламента - "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!", които се очаква да получат мандат за съставяне на кабинет, след като ГЕРБ най-вероятно няма да получат необходимите 121 гласа.

"Аз не си спомням избори, на които всички партии да не са се обявявали за победители", посочи председателят на Гражданско сдружение ДЕН Мехмед Дикме в студиото на "Денят ON AIR".

Според него, след изборите политиците трябва да бъдат по-смирени, да търсят опрощение от избирателите и да искат подкрепа и благодарност за това, което са получили под формата на гласове.

"Има двама души, които печелят в България от тези избори. На първо място е президентът Радев. Той е безспорният и категоричен победител на тези избори. Другият победител е Слави Трифонов. Надявам се, че той много добре осъзнава отговорността, която му възложи българският народ и той трябва да е на висотата на своите отговорности", изтъкна събеседникът на Ганиела Ангелова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Част от отговорностите, които Трифонов трябва да изпълни според Дикме, е изборната реформа, заложена в неговия референдум от 2016 г. Затова е нужно едно стабилно управление, а най-стабилно математически би било правителство между ГЕРБ-СДС и "Има такъв народ". Всяка друга формация, включително и правителство на малцинството между "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!" не би издържало дълго, категоричен е председателят на ДЕН.

"Ще кажа една българо-турска приказка: "в курт капан могат да попаднат" (във вълчи капан, бел. ред.). Вълците, големите политически формации, ще ги вкарат в един капан, ще ги използват, за да поемат те негативите, и после ще ги оставят на бунището", разказа Дикме.

Депутатите от 45-ото НС са длъжни да направят три неща, стана още ясно от думите му: 

"Първо, задължително парламентът трябва да се измени изборното законодателство в такъв вид, какъвто да е удобен на избирателите, а не на политическите формации. Това е задължително като условие", посочи той. 

"Второто е съдебна реформа. Такава, каквото обществото очаква, а не такаква, каквато задкулисните играчи през хората и политическите формации ще наложат като промяна", продължи Дикме.

"Третото е промяна във взаимоотношенията между политиците и обществото. Няма лошо Бойко Борисов и Ахмед Доган да се виждат, но нека да стане публично пред обществото, за да не остават скрити догадки. Сигурно ще се виждат в интерес на обществото и Борисов и Трифонов", отбеляза гостът в студиото.

А единственият начин ДПС да се върне във властта, по думите на Дикме, е тя да се реформира, като Доган и Карадайъ се оттеглят.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК