Анализатори: Слави Трифонов може да се превърне в първа политическа сила

Коментар на Юлий Павлов и Георги Киряков

07.04.2021 | 08:47 Редактор: Жаклина Иванова

Кои са възможните коалиции? Има ли вероятност Слави Трифонов да се превърне в първа политическа сила?

"Твърде вероятно е да се стигне до нови избори тази година. Предвид това, че ще има президентски избори, това ще бъде един доста силен изборен маратон, ако всички партии изпълнят заявките си, че няма да влизат в коалиции", коментира в студиото на "България сутрин" социологът Юлий Павлов. 

"Въпросът не е дали ще са скъпи или евтини изборите, а дали резултатът ще е различен от този, който сега виждаме", заяви политологът Георги Киряков

"В момента партийният интерес на всички е да няма нови избори. Скорошните избори няма да доведат до различен резултат. Единственият начин е да се опита експертно правителство, но през избора на Борисов, това няма да се случи. Ключът е какво ще реши Слави Трифонов", уточни Павлов. 

По думите на Киряков е много вероятно президентът Радев да подкрепи някоя от партиите, за да може да има превес. 

"Слави Трифонов подкрепи Радев за втория му мандат. Голяма част от гласовете, които се пуснаха за Радев, се пуснаха и за референдума на Слави. Тази симбиоза между двете политически сили може да изиграе ключова роля при един служебен кабинет и предсрочни избори. Социолози коментираха, че при една такава ситуация, Слави може да е първа политическа сила", допълни той в ефира на Bulgaria ON AIR. 

"Най-вероятният сценарий е да имаме управление, но да нямаме коалиции. Стигнем ли до 3 - ти мандат, шансовете за успех са минимални. Надеждите са за 2-ри мандат, който ще бъде на ИТН. Слави трябва да реши дали бързи избори ще му донесат успех или да направи консултации с другите партии от протеста", уточни Павлов пред водещите на "България сутрин" Мария Константинова и Мирослав Димитров. 

Той е категоричен, че Трифонов няма да наруши предизборните си обещания. 

Киряков коментира, че повечето партии не са само срещу ГЕРБ, а срещу статуквото, както и че резултатът от изборите е ясно доказателство, че има много настроения срещу Борисов.  

"Корнелия Нинова трябваше да направи много различни неща, които тя не направи. Тя си действа по някаква нейна логика, по която няма да подаде оставка. Трифонов няма какво да чака от БСП, топката е в неговото поле", заяви Павлов. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

2
1 rate up comment rate down comment 1
1
преди 5 дни
така им се иска, но няма шанс, даже обратното на следващи избори герб ще има повече депутати. Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 1
varna_1
преди 5 дни
Социолози коментираха, че при една такава ситуация, Слави може да е първа политическа сила" - ДАНО СТАНЕ ПРЕМИЕР, ЧЕ СВЕТЪТ ДА СЕ ПОПИКАЕ ОТ СМЯХ! ТАКАВА ПРОСТОТИЯ НЕ Е БИВАЛО...БОРИСОВ, СТОЙ СИ В ОПОЗИЦИЯ, ВИКАЙ - УУУУУУ - ВЗЕМАЙ СИ ПАРИЧКИТЕ, СЛАВИ ДА УПРАВЛЯВА - ПОЗОР ЗА БЪЛГАРИЯ! Е, ТО Е ЯСНО, ЧЕ НАИНАТ ГО ИЗБРАХА, НО СЕГА ТОЙ ЩЕ МЪТИ ЯЙЦАТА....ЧАКАМ СЕИРА! Сигнализирай за неуместен коментар