За пръв път ГЕРБ не е водеща политическа сила в София

Някои от жителите признават, че са получавали "примамливи оферти"

05.04.2021 | 19:12 Редактор: Искра Ангелова

За първи път ГЕРБ не са първа политическа сила в столицата, на парламентарни избори. 28% от гласуваните в София са подкрепили "Демократична България". Единственият район, в който ГЕРБ печелят в столицата е 25-и многомандатен район, в който влиза и квартал "Факултета".

Рекордна избирателна активност бе регистрирана в 25-и многомандатен избирателен район в столицата, в сравнение с предишните избори в същия район. Тази година правото си на глас там упражниха 230 118 души или близо 62% от регистрираните жителите на района.

За сравнение - на предсрочните парламентарни избори през март 2017 г. избирателната активност там е била около 42%, а четири години по-рано 39 на сто. 

Като на всички избори и този път се прокрадват съмнения за купен вот. Някои от жителите дори признават, че са получавали "примамливи оферти". 

"Не съм ги виждал, но има престъпни групи, които са предлагали пари на хората, на младите хора. От 50 до 100 лв. на глас. Но хората тук са гладни", призна един от живущите във "Факултета".

Тези оферти обаче остават само слух, защото за тях се говори, но няма доказателства. От ЦИК заявиха, че няма подадени сигнали и жалби за злоупотреби в изборния ден в този район. 

Въпреки високата избирателна активност там, има такива, които не са упражнили правото си на вот.

"Изобщо не съм гласувала, всички са измамници", коментира друга жителка на квартала.

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


4
2 rate up comment rate down comment 1
Banan
преди 3 години
Ако аз разчитах предимно на гласове купени или не от този район на София, сигурно щях да потъна в дън земя от срам, но на какво ли не са готови днешните мафиоти. Сигнализирай за неуместен коментар
3
0 rate up comment rate down comment 6
Мама
преди 3 години
И демонократична България си купиха доста гласове в ромската махала на район Слатина, защо никой не го споменава? Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 2
Нина
преди 3 години
Не съм доволна от изборите като цяло Сигнализирай за неуместен коментар
1
11 rate up comment rate down comment 0
Тити
преди 3 години
Във всеки СЛУХ ИМА И ИСТИНА! А ТОВА В ТОЗИ КВАРТАЛ НЕ Е НЕВЪЗМОЖНО! ЗА НИКОГО НЕ Е ТАЙНА, ЧЕ СЕ КУПУВАТ ГЛАСОВЕ СРЕД ТАЗИ ОБЩНОСТ! И ТОВА СЕ СЛУЧВА, СЛУЧВАЛО СЕ Е И ЩЕ СЕ СЛУЧВА, ДОКАТО ХОРАТА СА ГЛАДНИ! Сигнализирай за неуместен коментар