25-и МИР в София - район с много колорит, привличащ лидерите като с магнит

В най-населения район в столицата има и граждани, които презират политиците

04.04.2021 | 22:34 Редактор: Искра Ангелова

Лидерските битки винаги са в 25- МИР в София. Защо точно този район привлича като магнит Бойко Борисов, Корнелия Нинова, Христо Иванов, Николай Хаджигенов и Васил Божков.

Районът е известен като теренът на голямата лидерска битка. Случайно или не - в неговите граници влиза и най-многолюдният столичен квартал "Люлин". 

Животът на Надежда преминава в Люлин. Твърди, че има поглед върху изборния процес. 

"Тук, когато има избори, на всеки ъгъл има някой, който събира гласове. Много партии, не знам, никога не е било толкова много", коментира Надежда.

А Фанка е от центъра. Не е съгласна в "Люлин" да гласуват за лидерите, а на жълтите павета да са пренебрегнати. 

"Аз не съм люлинка. Но "Люлин" е доста натоварен. Може би затова са предпочели да са тук на всички партии. Но мен ако питате - не мисля, че не трябва да е в "Люлин". Има толкова централни места, например на площад "Славейков" биха могли да го направят", сподели Фанка.

И въпреки че ключовите играчи се борят в "Люлин" за всеки глас, то не всеки избирател разбира тежката отговорност. 

Очаквано, в най-населения район в столицата има и граждани, които презират политиците.

"Аз не гледам политика. Всичките са престъпници", смята Васил.

Според бившия депутат Юлияна Дончева, лидерите се презастраховат като избират столичния 25-и район, а не мястото, където са родени.

"Представете си, че те се кандидатирате от някой район с много къса листа и партията е на ръба да влезе, тя влиза с 4% - тогава, ако лидерът е от район с много къса листа - въобще може да не влезе. Трябва да си подаде моментално оставката. Така че всеки гледа да се подсигури в район с много места", заяви Дончева.

"Той обхваща такива знакови райони на София, като Банкя, откъдето е и премиерът Борисов и където живее той, "Илинден", "Люлин". Виждаме един меланж от райони и в действителност има значение кой ще поведе", добави политологът Иво Инджов.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК