Избори по време на пандемия: Как гласуват карантинираните?

Гласуването е в дома - по постоянен адрес с хартиена бюлетина

04.04.2021 | 13:57 Редактор: Здравко Черкезов

283 са подвижните избирателни секции в страната. Всички карантинирани трябваше да заявят своето желание да гласуват от вкъщи до 31 март, включително. Гласуването е в дома - по постоянен адрес с хартиена бюлетина. 

Четири подвижни избирателни секции се отправиха в 8 сутринта към гласоподавателите под карантина в район Младост. 

"Ще застанем пред дома на дадения гласоподавател...Той ще влезе в дома си, ще гласува и ще я върне", обясни председателят на подвижна избирателна секция Ивайло Гечев. 

Съставът на мобилния екип е от трима души, всички оборудвани със защитно облекло. 

"Аз лично не се притеснявам , преболедувал съм сравнително скоро, имам антитела, така че няма никакъв проблем", посочи Гечев. 

В неделя Доброслав Димитров и семейството му се завръщат от Египет. В четвъртък, със заповед на здравния министър, карантината е отменена. Въпреки това трябва да гласуват от вкъщи, тъй като вече са подали заявление за това. 

"Опитахме се да свържем с общината. От там ни казаха че не може да бъде отменено това гласуване по домовете и ще трябва така да си гласуваме", сподели Доброслав. 

199 секции са на разположение на болниците в страната, 88 от тях в Ковид отделенията. 

"Това, че все пак е болница, болните постоянно се местят по отделенията, списъкът ни не е категоричен. Той е формален и правото да гласува има всеки. Движим се по план, нещата вървят гладко до момента", коментира председателят на подвижна избирателна секция Щерьо Щерев 

В 7:20 сутринта 44-та секция в Надежда още не била отворена, затова на д-р Николай Патоков от Отделението по Детска коремна хирургия към "Пирогов"  му се налага да упражни правото си на глас на работното място. 

"Сутринта се наредих като примерен гражданин в 7 сутринта пред моята секция, тя до 7:20 не беше отворена и затова съм принуден, слава богу има къде да се гласува тук", каза д-р Патоков.

По данни на ЦИК общо 283 са подвижните избирателни секции в страната. 

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК