Общините отправиха апел към бъдещите депутати да мислят регионално

Силвия Георгиева: Най-после трябва да се случи децентрализацията

04.04.2021 | 09:10 Редактор: Тодор Петров

Националното сдружение на общините отправи апел към участниците в надпреварата за новия парламент да помислят именно регионално.

"Кампанията ни даде множество примери за кандидати, които са готови да се закичат с постигнатото от кметовете и техните екипи. Тревожен остана фактът, че значителна част от кандидатите не правят ясно разграничение между правомощията на народните представители и тези на централната изпълнителна и на местната власт. Надяваме се много бързо да го разберат", заяви Силвия Георгиева - изп. директор на Националното сдружение на общините.

В Изборното студиото на Bulgaria ON AIR тя посочи, че в последните години има засилен натиск да се случи реформата за децентрализация на властта. 

"Времето за тази решителна крачка е дошло. Силно сме убедени, че в рамките на 45-ото НС ще намерим достатъчно поддръжници на това. Най-после трябва да се случи децентрализацията. Всяка ново правомощие, което ни се прехвърля, да пристига при нас с ясна регламентация", настоя Георгиева.

"Общините бяха първите, които в рамките на своите възможности предложиха икономически пакети в подкрепа на бизнеса. Справянето с пандемията беше извънреден разход за общините. В първите месеци направихме много разходи за дезинфекция, предпазни средства и обезопасяване. В момента голям разход ни е обезпечаването на изборния процес", подчерта тя.

А гъвкавостта на общините им е позволила да не вдигат местните данъци и такси през 2021 г., поясни Георгиева.

В малките населени места кметовете или кметските наместници не изоставят никого. Няма да останат граждани, които нямат достъп до секциите на гласуване, увери събеседникът на Димитър Абрашев

"По-различното сега беше здравният протокол, там имаше доста неясноти, но те бяха разрешени през последната седмица. Общините имат изключително голям опит в организацията на различните избори", подчерта Георгиева.

Тя смята, че пандемията е показала всички проблеми в здравната система, които през годините са били замитани под килима. Общините разполагат с 122 многопрофилни болници за активно лечение - 1/3 от всички болници в България, стана ясно още от думите ѝ.

"Продължават да бъдат буфера, който помага на здравната система. Трябва да бъдат запазени. Имаме яснота накъде искаме да върви общинското здравеопазване. Лошото състояние се измерва по-скоро в липсата на персонал. 30% от персонала в общинските лечебни заведения са в пенсионна възраст", изтъкна Силвия Георгиева.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 1
Ради
преди 3 години
Те мислят само персонално. Сигнализирай за неуместен коментар