Проблемна подготовка беляза деня за размисъл преди Избори 2021

На места имаше проблеми в доставките на машини, а в Пловдив - с попълването на Ковид секциите

03.04.2021 | 18:38 Редактор: Здравко Черкезов

На 4 април ще гласуваме с над 9 хиляди машини. В деня за размисъл те бяха транспортирани до избирателните секции. На няколко места в страната обаче имаше проблем с доставянето им. 

"Имахме известни затруднения в днешния ден по отношение на логистиката на машините за гласуване - транспортирането на машините от областните центрове към общините и комисиите", посочи говорителят на ЦИК Таня Цанева. 

И ако на места проблемите са чисто логистични, то в някои големи градове набирането на членовете на комисиите за мобилните урни е затруднено. В Пловдив от 5604 карантинирани граждани едва 154 са подали молби и са заявили желание за гласуване. 

"Сформирани са 6 секции, но все още очакваме предложения за съставите на тези комисии", каза представител на РИК в Пловид.

Възможно е да не бъдат намерени достатъчно кандидати, което ще доведе до закриване на подвижни секции. 

"Секцията няма да бъде изпълнена с членове и секцията може да бъда закрита. Допускам, че дори да бъде закрита една или 2 секции, в други райони ще може да обслужат тези, които са закрити", допълниха от РИК. 

За първи път у нас избори се провеждат в период на пандемия. За да могат най-голям брой избиратели да гласуват, в много болници са създадени и специални болнични секции. 

В лечебните заведения в Бургас също е създадена необходимата организация, за да могат болните от коронавирус да гласуват. 

В изборния ден гласоподавателите могат да изберат дали да гласуват с хартиена бюлетина или с машина.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК