"Изправи се! Мутри вън!" скочи на ЦИК, подава жалба във ВАС 

Причината са членовете на СИК в чужбина

29.03.2021 | 12:21 Редактор: Тодор Петров

Коалиция "Изправи се! Мутри вън!" публично протестира срещу действията на ЦИК да привнася политически лица в последния момент за членове на СИК, които изместват българите в чужбина в доброволно създадените секции за вота на 4.04.2021 г. Това е опит да се овладее процеса на законно гласуване и преброяване на бюлетините в държави, като Германия, Нидерландия, Кипър и други страни.

Това се казва в изпратена до медиите позиция на "Изправи се! Мутри вън!", подписана от Мая Манолова и Николай Хаджигенов.

"Голяма част от тези лица са с делегирани права в последния момент и дори не са влезли в контакт с консулствата и посолствата на Република България. Приемаме това за опит да бъдат демотивирани българите в чужбина, защото за тях това е начин за непочтено провеждане на вота, кражба на доверие и гласове", настояват от коалицията.

Те подават и жалба във ВАС срещу решението на ЦИК за формиране на комисиите зад граница в състав само от трима членове. 

"Въпреки желанието на българите зад граница за включване в комисии, това решение ще застраши и забави изборния процес и вместо да гласуват в два паралелни потока, сънародниците ни ще се редят на дълги опашки пред секциите", смята от "Изправи се! Мутри вън!".

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК