Стефан Манов: Хиляди няма да могат да гласуват в чужбина, ЦИК саботира процеса

"Машините ще спасят българските избори", каза членът на Обществения съвет към ЦИК

24.03.2021 | 09:11 Редактор: Искра Ангелова

Ще се стигне ли хаос по време на изборите и ще успеят ли да гласуват всички българи в чужбина? 

"Гласуването на българите в чужбина ще протече както всеки път - с доста трудности. А този път имаше огромен интерес, изразен чрез подадените заявления за гласуване извън страната. Знаете за скандала във Великобритания, където има ограничение от 35 секции, защото страната вече не е членка на ЕС. Това е и в САЩ, и в Турция", каза членът на Обществения съвет към ЦИК Стефан Манов за "България сутрин".

По думите му това ще доведе до напрежение и огромни опашки.

"Ще има хиляди хора, които няма да могат да гласуват и ще бъдат лишени от избирателни права. Нищо ново под слънцето след промените в ИК. Но за да не се облекчат нещата, ЦИК продължава да работи, саботирайки процеса, защото назначи 3-членни състави на СИК в редица държави зад граница. На други места, където има предложения на местните общности за по-големи състави от 7 или 9, не ги уважи, а остави минималния брой", допълни Манов пред водещата Мария Константинова.

Според него на места хората са готови да работят, а ЦИК отказва да облекчи процеса в чужбина и ще си носи отговорността.

"Беше докладвано предложение за населени места с доброволци, които са готови да бъдат членове на СИК. Проблемите, които ние срещаме с вота зад граница, са само един елемент от общата картина, която характеризира работата на ЦИК. Още на 24 февруари внесохме конкретен модел на протокол на СИК, но подобрен и във вертикален вариант", коментира още Стефан Манов пред Bulgaria ON AIR.

Той смята, че таблицата за преференциите е абсолютно неизползваема.

"Изненадам съм от председателя на РИК-25, който доста плахо спомена за машините. Насърчавайте активно и енергично избирателите на СИК да гласуват с машина. Машините ще спасят българските избори. Ако хората използват това устройство - ще гласуват за секунди. Обработката на данните е с един клик в изчислителния пункт РИК. Но вместо ЦИК да максимизира ползването на машините като ефект за бързината на процеса, тя затормозява с протокол, който вкарва хората в грешки", категоричен бе Манов.

Вижте целия разговор във видеото.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
1 rate up comment rate down comment 1
nilesev
преди 3 години
Абе Стефчо. нещастно дете на природата. Какво ни интересуват тия *** дали ще гласуват. Важното е българите в България да гласуват защото те са тия, които наистина знаят каква е ситуацията в страната. А не тези ,които четат простотиите в интернет . Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 3 години
Тези избори трябва да се отложат. И тук много хора няма да могат и не са им осигурени начини да дадат гласа си. Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 2
анонимен
преди 3 години
Нормално е да не могат... не са си в страната! Сигнализирай за неуместен коментар