Пред какви трудности ще се изправят членовете на СИК и РИК за вота?

Възможно е новостите да забавят окончателния резултат след вота

23.03.2021 | 19:20 Редактор: Десислава Атанасова

Редица сгрешени протоколи, непрекъснато смятане и прехвърляне на стойности от една графа в друга. Пред тези трудности ще се изправят членовете на СИК и РИК. По-сложният, по думите им протокол, е възможно да забави окончателния краен резултат след вота на 4 април.

Повече от 10 години  Валери Цолов се занимава с провеждането на избори. Той е и председател на 25 РИК София. От сега предвижда в нощта на изборите часове смятане и безкрайни поправки върху изборния протокол. 

"Този протокол вместо да е опростен от предишните избори той е усложнен. Традиционно СИК-овете имат трудности при отчитането на резултатите. Големият брой на машините с хартия ще доведе до забавяне и до грешки в самият протокол за да бъдат поправени" обясни председателят на 25 РИК - София, Валери Цолов.

Обединяването на хартиения вот и този от машинната ще доведе до редица трудности при прехвърляне на стойности от една графа в друга.

"Протоколът има 3-та графа, където самата комисия ще събира а + б. Но не веднъж ще го събира - 300-400 пъти, защото числата са много. 30 партии, всяка партия с преференция, представете си какво нещо", заяви проф. Михаил Константинов

Валери Цолов допълни още, че сега ще се нанесат 10 милиона числа, които са с 5 милиона повече от предните избори. 

Според политолога Любомир Стефанов, грешки не са изключени, но въпросът е защо чак сега се сигнализира за проблема. 

Срокът от 4 дни след края на вота да имаме крайни резултати е трудно постижим. В това са категорични експертите.

"В комисията има много нови хора. Те дори и да са образовани не са добре обучени, условията за онлайн са несериозна работа, каза още проф. Константинов. 

На този етап представители на РИК и на информационно обслужване са изпратили своите забележки относно изборния протокол към ЦИК. Възможността за промяна обаче е малко вероятна с оглед на това, че изборите са след по-малко от 2 седмици.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК