Милена Дамянова: Българските училища и детските градини се справиха адекватно

Продължаваме с инвестициите в учителите, новите умения и качеството на образованието, посочи тя

26.03.2021 | 21:30 Редактор: Юлия Христова

Ръст на заплати и иновации - какви инвестиции в образованието предлага ГЕРБ за следващ мандат? 

Пандемията промени много образователната система и живота ни. Нещо, което трябва да признаем - че българските училища и детски градини се справиха адекватно чрез своите директори и учители. За българските студенти образователният процес не е прекъсвал. Анализите тепърва предстоят. Това каза за "Денят ON AIR" кандидатът за депутат от ГЕРБ-СДС Милена Дамянова.

По думите ѝ много деца са преоткрили училището, много деца вече са намерили мотив да учат.

"Не бива да пренасяме живата класна стая във виртуалната. Децата при връщане в училище имат по-дълъг период на адаптация, не са се виждали много време, а корен квадратен може да почака. Трудно е, но здравето е на първо място", подчерта тя за Bulgaria ON AIR.

От думите ѝ стана ясно, че спазването на противоепидемичните мерки е изключително важно. Предстои закупуване на 80 000 нови устройства за онлайн обучението у нас, работи се проблемите в тази насока.

"Целят процес означава много усилия на много хора. Не харесвам това говорене, че нещата не са наред, защото това не ни помага като общество. Винаги съм смятала, че системата може да реагира на малко по-резки промени", подчерта Дамянова.

Според нея за една година образователната ни система е показала, че не е консервативна и е заявила своята гъвкавост.

"Всяка стъпка в образованието, която се предприема, се обсъжда със заинтересованите страни. Случи се и нещо, за което мечтаехме - партньорството на родителите. Училищата намериха начин процесът да продължи, а родителите подкрепиха усилията. 1260 лева е в момента минималната работна учителска заплата. Темата с новите поколения е важна, прави впечатление, че се намира вярната пътечка, но процесът трябва да е по-цялостен. Продължаваме с инвестициите в учителите, новите умения и качеството на образованието", посочи Дамянова.

Гледайте целия разговор във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК