Избори 2021: Представиха бюлетината и машините за вота на 4 април (+СНИМКИ)

Устройствата ще се поставят във всички секции с над 299 избиратели

18.03.2021 | 14:56 Редактор: Здравко Черкезов

Централната избирателна комисия представи образеца на изборната бюлетина за парламентарния вот на 4 април. 

Тя е изработена от плътна бяла хартия, съдържа номерата и наименованията на регистрираните партии и коалиции, според изтегления жребий, квадратче "Не подкрепям никого", както и поле за отбелязване на предпочитанията в листите.

Броят на кръгчетата в нея ще зависи от броя на кандидатите в дадения МИР.

 Бюлетината за предстоящите избори е дълга над половин метър. Всяка една ще бъде отпечатана на бяла и непрозрачна хартия. Броят на кръгчетата в нея ще зависи от броя на кандидатите, като максимумът е 36. 


Очаква се ЦИК да излезе със специално решение за сгъването на бюлетината. При всички положения обаче ще се задължително тя да бъде сгъната така, че да се сравнят двата номера на нея, както и печатите. В противен случай гласът се брои за недействителен. 
9390 ще са машините за гласуване. Те ще бъдат разположени в секциите ден преди изборите. В началото на изборния ден член на СИК стартира машината, а тя трябва да отпечати нулев протокол.

Членовете на секциите ще имат три карти, които ще предоставят на гласоподавателите, за да гласуват машинно. 
 
"Получавате една разписка в ето такъв вид. Разписката се сгъва ето така и се пуска в тази непроазрачна урна, предназначена за машинно гласуване", посочи Стефан Витков.

Машината не може да бъде приключена преди определен час. А в края на изборния ден ще генерира протокол. Една хартиена ролка в машината е достатъчна за регистрирането на 440 гласа. 

До 20 март пък трябва да бъдат подадени заявленията за гласуване в подвижна избирателна секция. 

Вижте повече в репортажа на Михаела Карабельова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК