Bulgaria ON AIR представи светло и топло следколедно пиршество от смисъл в "Умно село"

Главен герой в епизода от поредицата е пътешественикът във времето Тони Николов

26.12.2021 | 20:46 Редактор: Жаклина Иванова

Bulgaria ON AIR излъчи в ефира последния за годината епизод от документалната поредица "Умно село" с главен герой философът, журналист, преводач и автор на книгата "Спомнена София" Тони Николов.

Заглавието на този специален филм от поредицата - "Тук, където (не) сме", е парафраза на знаменитата стихосбирка на Георги Господинов "Там, където не сме". В тази игра на думи и смисъл се включва с готовност главният герой на епизода. Човекът с енциклопедична памет и блестяща мисъл е истински пътешественик във времето, за когото пътуването наум назад в епохите напоследък е любимо занимание.

"Някъде в скитанията между Рим, Париж, София и различни други европейски адреси; между латинските езици и обръщането на думите; между колекционирането на редки издания и човешки истории... за мен се отвори един портал, и ето ме на място, където може би нещо ще успея да направя по посока на смисъла", споделя пред камерата на поредицата Тони Николов.

В сладкодумното събеседване косвено се включиха персонажи от прочутото "професорско каре" - едно друго разклонение на Портала - артистичните философи Цочо Бояджиев и Георги Каприев. За да продължат несекващия във времето разговор за култура.

Поезия, блестящо чувство за хумор, смисъл и познание - с това ни дари тази компания от висока проба интелектуалци в периода между най-светлия християнски празник на Коледа и новогодишната нощ.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК