"Умно село" в памет на големия музикант и артист Румен Цонев

На 30 май през 2020 година незабравимият артист щеше да отпразнува своя 70-и юбилей

30.05.2021 | 21:50 Редактор: Искра Ангелова

На 30 май през 2020 година незабравимият Румен Цонев щеше да отпразнува своя 70-ти юбилей. За съжаление артистът си отиде преждевременно, а празникът остана неосъществен. Както и десетки уникални музикални и театрални проекти, които би могъл да осъществи единствено той.

Епизодът "Серенада за цигулка, кашони и оркестър" от документалната поредица "Умно село“ е в памет на големия музикант и артист. Той е изпълнен с много музика и спомени за култови негови "духовни коктейли" като например спектакъла "Ритъм енд Блус" в МГТ "Зад канала”, както и личен архив на Румен Цонев от майсторските му класове в Швеция, Франция и Америка.

Заедно с невероятното му чувство за хумор и магнетичното му човешко присъствие, всичко се завърта в един странен музикално-словесен жанр, наречен не случайно "Серенада за цигулка, кашони и оркестър" - филмът е заснет по време на пренасянето му в последното му жилище, което се оказва повод да затворим и да отворим отново кашоните, изпълнени с биография.

Камерата на "Умно село" е запечатала спомена за един непрежалим приятел. За една нестандартна, одарена, неспокойна, разпръскваща светлина около себе си личност, каквато беше Румен Цонев: професорът по музика от София и Сорбоната, майсторът на невероятни полифонични произведения за гласове и инструменти, учителят, диригентът, разказвачът на истории, неуморният търсач на съвършенството в изкуството.

Гледайте целия филм във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК