"Фипо: Луд за пенсия": Един по-различен документален филм за Филип Трифонов

Лентата е на режисьора Светослав Драганов в поредицата "Умно село"

10.01.2021 | 20:33 Редактор: Ивет Арабова

Режисьорът Светослав Драганов и операторът Веселин Христов сядат в семплата, малко поразбита от пътищата на родината кола и тръгват на едно пътешествие с Филип Трифонов, или просто: Фипо, из неравните пътеки на неговото ежедневие. Фипо пътува ту за Хасково,  ту за  Димитровград, ту чак за Одрин, за да продава изкуството си; после е в старата къща в ловешко село, превърната в ателие за сина му – скулптор, където Фипо е помощник леяр и майстор на палачинки. 

Отскача до вкъщи, за да подкастри рошавите мустаци, с които внучката му Филипа обича да си играе и да изрепетира речта си пред СОС, който ще му връчи титлата “почетен гражданин на София”. Плуващ като риба във вода пред камера, един от най-ярките и обичани български актьори прави за нас, зрителите, едно истинско “уан мен шоу” – с малко думи, изпълнени с много заряд – ироничен, самоироничен, тъжен и смешен и по момчешки откровен и непосредствен. 

“Вечното момче” на българското кино ще се смири и притихне само когато след дълго обикаляне в променения пейзаж на родното Черноморие открие плажа от култовата сцена на финала на “Оркестър без име”. 

“Бях тук… 35 години по-късно “… ще остави подписа си върху собствената си поизбеляла снимка от крайпътната будка непорасналият Филип. За да остане завинаги Момчето на българското кино…

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Любомир Върбанов
преди 3 години
Благодаря от сърце на авторите на филма!Благодаря Ви, че сте увековечили един от култовите български артисти, малко преди да го загубим завинаги.Бъдете благословени!С почит:Любо Сигнализирай за неуместен коментар