Проф. Емил Попов в "Умно село": Вървя по зададени на човечеството кодове

Пътува всеки ден до София, за да посвети в занаята с глината, камъка и метала своите студенти

01.11.2020 | 20:30 Редактор: Юлия Христова

В Деня на будителите, 1 ноември, епизодът от поредицата “Умно село” е с главен герой големият български скулптор Емил Попов. Професорът в Художествената академия живее цял живот на село - в Мали Дрен, Пернишко, но пътува всеки ден до София, за да посвети в занаята с глината, камъка и метала своите студенти. Заедно с тях е съживил и църквата в центъра на селото, където дядо му е бил свещеник и с което от 200 години е свързан неговия род.

Камерата на “Умно село” се разполага удобно за разговор с твореца в обширния двор, населен с гипсовите ескизи на Йордан Радичков, Любен Гайдаров, Иван кирков, Константин Павлов и първообрази на прочутите му бикове; щедро надарените му “керамични жени”, негова запазена марка. Ремонтиран овчарник в края на селото пък е едновременно ателие и място, което учителят предоставя за работа на своите ученици.

Дарил на България паметниците на Радичков, Григор Вачков, Ванга, скулпторът повежда екипа към своя монумент на Предела, който определя като най-голямата си социална реализация: Радоновата чета от Банско с прелюбопитна история.

Ние, скулпторите, стоим в пространството през формата, в която опитваме да вкараме душата си, емоциите, всичко, казва магьосникът от Дрен, свещенодействайки с древната техника, с която пред очите ни излива разтопения метал във форма, която току що е родило въображението му.

Гледайте филма за учителя, ваятеля, будителя Емил Попов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

 

 

 


1
1 rate up comment rate down comment 1
Мариана Балджиева
преди 3 години
Честит празник, достоен Будител, Българин с който можем да се гордеем !!! Адмирации !!! Сигнализирай за неуместен коментар