Мотористи раздават пакети с храна на ключови локации в София (ВИДЕО)

Дами на мотори застанаха срещу домашното насилие

05.05.2020 | 10:47 Редактор: Тодор Петров

Преди няколко седмици в Новините ON AIR ви разказахме за инициативата на Българската федерация по мотоциклетизъм "Помощ на две колела". Припомняме, че тя обедини професионални състезатели и свободни мотористи, които продължават всяка седмица да раздават стоки от първа необходимост на голям периметър от нуждаещи се.

Мотористите обаче не спряха дотук. В социалните мрежи една от най-големите групи за благотворителност - "Да дарим усмивка", публикува серия от видеа, в които показва как няколко групи на две гуми оставят пакети с храна и други стоки от първа необходимост на различни локации в София.

Идеята идва от Венелина Филипова и Поли Михайлова, а д-р Асен Цеков, който е създател на групата, веднага откликва.

"Пакетите с храна се правят от ограничен брой присъстващи - максимум трима. Все пак съм лекар и много държа на мерките в условия на извънредно положение - всеки да бъде  екипиран, продуктите да се дезинфекцират. Спазваме и правилата за социална дистанция и не повече от пет моториста  оставят продуктите на места, на които хората ни разпознават и търсят. Това са спирката на Попа, метростанция "Сердика", Централна баня", разказва Асен специално за рубриката "Коронен номер".

Раздаването на пакетите с храна се извършва през няколко дни, като от групата апелират да им бъде сигнализирано за бедстващи хора, за да може да им се помогне.

В същото време, от сдружение "Жените Мотористи ЕМПауърд България" се включиха в борбата с домашното насилие.

"В тези дни на изолация имаме данни, че домашното насилие се засилва и спонтанно решихме да инициираме кампания по този болезнен проблем", сподели Лилия Осойска, която е един от инициаторите на кампанията. 

Дамите на мотори създават видео, в което отправят силно социално послание, обявявайки се против всякакъв вид домашно насилие.

Автор: Божила Симова 

В момент като този социалната изолация се явява изключително важен фактор, който е ключов за превенцията на обществото. Bulgaria ON AIR апелира всички, които имат възможност - бъдете #ОтговорниВкъщи.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК