Жестовете, с които подкрепихме лекарите

А вие открихте ли своя начин за съпричастност?

02.04.2020 | 14:57 Редактор: Тодор Петров
Жестовете, с които подкрепихме лекарите

През последните седмици ставаме свидетели на нещо, което отдавна липсваше в нашето общество и това нещо е подкрепата към българските медици – всички онези, които сега са в първите редици на фронта в борбата с Ковид-19. 

Спокойно можем да кажем, че лекарите са гръбначния стълб на всяко общество. Техните усилия често остават невидими, а много от случаите – неоценени.

Със засилването на пандемията очите на целия свят са насочени към лекарите и е хубаво, че моралните жестове на внимание, подкрепа и съпричастност се увеличават, а зад всичко това стои надеждата и изречението: Вие ще се справите! Една част от тях са ни известни от новинарските емисии:  момчето, което предлага безплатен транспорт на практикуващи в момента лекари, дарителските кампании и SMS кампаниите, с които можем да окажем финансова подкрепа, ръкоплясканията от балконите в 21:00 часа, по примера на Италия. 

Днес ще ви покажем още някои от креативните жестове от страна на обществото към лекарите. 

1. Тази сутрин пространството пред Александровска болница в София осъмна с един много красив жест – две сърца, изрисувани в снега, най-вероятно през нощта или в ранните часове на деня. Снимката обиколи социалните мрежи за минути, напомняйки ни, че винаги има начин, макар и безгласно, да изразим подкрепата си. 

2. Колажи и рисунки, поставящи лекарите сред супергероите, познати ни от комиксите, заляха социалните мрежи, а много от световните илюстратори, графити артисти и художници показаха подкрепа от страна на изкуството към медиците.

3. Безплатна храна и напитки – няколко заведения в САЩ обявиха, че предлагат безплатна храна и напитки за лекарите, с директна доставка до болничните заведения. Идеята тръгна от щатите Оклахома и Юта, но бързо се разпространи и на много други места по света. 

4. Деца изпращат поздравителни картички – идеята започва от щата Минесота, където в местната болница всекидневно лекарите, борещи се в Ковид-19, започнали да получават картички  и рисунки от деца. По този начин те искали да покажат подкрепата си и да ги накарат да се усмихнат в никак нелесните им работни дни.  Наскоро у нас 10-годишно момченце реши да дари парите от касичката си на болницата в Добрич. 

5. Емблематични сгради и места по света намериха начин, за да окажат подкрепа към медиците от целия свят. Един от последните случаи е голямата египетска пирамида в Гиза, която беше осветена с послания  за единство и солидарност с онези, които се борят с коронавируса по целия свят. 

А вие намерихте ли своя начин, за да ги подкрепите? 

Автор: Божила Симова 

Снимки: Facebook

В момент като този социалната изолация се явява изключително важен фактор, който е ключов за превенцията на обществото. Bulgaria ON AIR апелира всички, които имат възможност - бъдете #ОтговорниВкъщи.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК