Money.bg

Събота от 16:00 часа
още

Атанас Пеканов: Пикът на лихвения шок премина, очаква ни намаление през лятото

За една година от 0% стигнаха до 4,5% - това е огромна промяна в лихвените и финансовите условия, коментира той

13.04.2024 | 18:40 Редактор: Йоана Великова

В студиото на Money.bg икономистът Атанас Пеканов, известен със своето участие в служебното правителство и приноса си върху Плана за възстановяване и устойчивост, коментира общата икономическа ситуация в Европа, как тя рефлектира върху България, състоянието на българския бюджет и неговото въздействие, както върху икономиката, така и върху позициите на България в международните финансови следи. 

"Това, което виждаме и миналата година, и тази, е една стагнация, която обаче е много, много различна между различните страни. Някои страни продължават да се справят добре, въпреки многото шокове, а други, които наричахме център на Европейския паричен съюз, Германия например, имат няколко тримесечия поред с негативен растеж или близо до нулата. Това е голям проблем, който е особено изразен в сектора на производството. Надяваме се, че от една страна този период скоро ще бъде преодолян, защото част от ценовия шок в енергийната сфера беше преодолян. Виждаме, че цените на природния газ се върнаха почти до пред кризисните си нива, този шок премина, но други все още не са преминали, затягането на лихвените проценти, исторически високо и бързо. За една година от 0% до 4,5% - това е огромна промяна в лихвените и финансовите условия", каза Пеканов пред Bulgaria ON AIR.

Той допълни, че имотният пазар в повечето страни от Западна Европа няма нищо общо с българския, защото в Европа повечето хора живеят под наем.

"Аз не съм привърженик на най-катастрофалните прогнози по отношение на конюнктурата, тя ще се възстанови рано или късно. Пикът на лихвения шок премина, вече очакваме намаление през лятото или есента. Пазарът го очакваше прекалено рано, аз още края на миналата година казах, че ще се случи през юни", заяви Атанас Пеканов.

Гледайте целия разговор във видеото.