Money.bg

Събота от 16:00 часа
още

Караме стари, но все по-скъпи коли, електрическите са подходящи само за града

"Тенденцията за регистрация на автомобилите се запазва", каза Цветелина Цанева

06.04.2024 | 16:59 Редактор: Йоана Великова

Днес в предаването Money.bg поставихме фокус върху пазара на автомобили в България и Европейския съюз, кои модели са най-търсени и продължава ли тенденцията българинът масово да кара 10-годишни автомобили.

"Тенденцията за регистрация на автомобилите се запазва около 300 000 автомобила общо за всички категории на година, но има повишение на цената. Миналата година можеше да се говори за 30% поскъпване, в момента тези проценти достигат до 40, и то не толкова заради самата цена, но се покачиха услугите свързани с тях. Ако се внесе един автомобил, то е необходимо пълно изпиране на автосалона вътре. Бояджийските услуги изключително много поскъпнаха. Когато говорим за употребявани автомобили, всеки един търговец се стреми да приведе автомобила във възможно най-добрия му търговски вид", каза за Bulgaria ON AIR Цветелина Цанева - изпълнителен директор на Асоциацията вносителите на автомобили в България. 

Тя смята, че тенденцията българинът да кара коли на около 10 години е свързана с покупателната възможност, със спокойствието, което го няма в България, както и с предвидимост на бъдещето.

"Хибридният вариант остава един от най-оптималните в България, защото инфраструктурата за зареждане на електрическите автомобили е изключително лоша. Едно пътуване до морето предполага поне 4-5 спирания за зареждане, което означава, че се връщаме във времето на 60-те и 70-те години, когато пътувахме с "Лади" и трябваше да спрем, за да се охлади двигателят. Електрическите автомобили са добри градски автомобили, защото излизат много евтино, но засега зареждането им остава много сериозен проблем", допълни Цветелина Цанева.

Целия разговор гледайте във видеото.

Одобрявате ли служебното правителство на Димитър Главчев?

Не, не одобрявам предложените имена.
53%
Одобрявам, кабинетът е експертен.
30%
Има приемственост, тъй като остават министри от предишното редовно управление.
17%
Общо 1403 гласа


2
3 rate up comment rate down comment 0
Иво
преди 3 седмици
Тази жена да вземе да се информира за ЕА вместо да говори пълни щуротии. Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 2
Kreti
преди 3 седмици
Живея в западна държава и си карам 12г кола на 120 000км и ме боли фара , нав таралясник не ми трябва. От 5 г наливам само бензин и сменям масло и свещи. Колегите само *** с някакви космически сметки за ремонт! Сигнализирай за неуместен коментар