Money.bg

Събота от 16:00 часа
още

Големи отстояния между блоковете и широки помещения - на какво залага "Пулев Инвест Груп" при строителството

За пазара на недвижими имоти в момента - коментар на Петър Сотиров и Васил Михайлов

15.07.2023 | 17:30 Редактор: Искра Ангелова

Според статистиката на НСИ за първото тримесечие има спад на строителството. А все още няма данни за второто тримесечие.

"Нашите наблюдения са, че участниците в пазара на недвижими имоти станаха по-предпазливи. На това се дължи и статистиката, в която се казва, че има затишие. Миналата година неяснотата с доставки на материали, поскъпването и инфлацията - всичко това се отрази на пазара на недвижими имоти, който е един от основните във всяка една държава", каза търговският директор на "Пулев Инвест Груп" Петър Сотиров в студиото на "Money.bg".

Той е категоричен, че хубавото и качествено строителство си върви.

"Със сигурност, ако е имало някакво забавяне, ще се навакса. Покрай нас доста се строи, има доста обекти. В "Малинова долина" темповете на строителството са добри", поясни управляващият съдружник в "Пулев Инвест Груп" Васил Михайлов в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите на Сотиров терени винаги се търсят: "Там, където има повече терени, има по-добра перспектива, както е "Малинова долина", където и са нашите сгради и най-новата ни такава - "Сердика", там е най-бързо развиващият се район в София, имаше доста свободни пространства."

Михайлов добави, че регулацията в "Малинова долина" е добре предвидена за училища, детски градини.

"Улиците са големи и широки. Както ние, така и колегите строим сгради, които с подземни нива, където може да се паркира. А това ще е доста добре за бъдещето на района", коментира още той.

Строителството там е с големи отстояния между блоковете, както и големи зелени пространства.

"В сравнение с миналата година - имаше покачване на цените. Но това, което ние прогнозираме в момента, е, че интересът, който има към нашите имоти, не е по-слаб от миналата година. Това, което наблюдавам аз, е, че цените на старото и новото строителство са изравнени. Но когато човек си купува нещо ново и качествено - той трябва да плати малко повече", допълни Петър Сотиров.

Попитан каква е началната цена за покупка на имот в момента, той отговори: "В районите, в които ние строим, цените варират между 1200 до 1600 евро на зелено, зависи от самото местоположение, както и качественото строителство, което е водещо в момента. Клиентите станаха доста предпазливи при покупка на ново строителство, особено на зелено. Те са склонни да платят малко повече, ако купят качествено строителство."

"Много неща могат да разочароват клиента - неспазване на срокове, неспазване на обещанията. Това, което наблюдавам при нас, е дори преизпълнение на обещаното - когато купувачът влезе в жилището си, той ахва. Доста от нашите клиенти са препоръчани от вече съществуващи такива", призна Васил Михайлов.

А "Пулев Инвест Груп" гарантират, че помещенията, които строят, са големи.

Гледайте целия разговор във видеото.