България е на 13-о място в света по ръст на цените на жилищата

Миналата седмица България зае трето място по годишен ръст на цените на жилищата в ЕС

10.07.2023 | 22:27 Редактор: Юлиан Христов
България е на 13-о място в света по ръст на цените на жилищата

България е на 13-о място в света по ръст на цените на жилищата през първото тримесечие на 2023 г., сочат данни на консултантската компания Knight Frank. С покачване от 9,5% страната ни се нарежда преди Колумбия и след Израел.

Миналата седмица България зае трето място по годишен ръст на цените на жилищата в ЕС, показаха данни на европейската статистическа служба Евростат. В тази статистика тя бе изпреварена само от Хърватия и Литва. Макар че ръстът на жилищните цени у нас остава висок, той все пак се забавя, след като през миналата година бе двуцифрен във всяко от четирите тримесечия, а през второто и третото последователно достигна 14-годишен връх от съответно 14,6% и 15,6%.

Забавянето на ръста на цените на жилищата в страната ни е в унисон с намалелия обем от сделки, който отбеляза спад в края на миналата и началото на тази година. Агенцията по вписванията все още не е публикувала данни за сделките през второто тримесечие.

На шестмесечна база цените на жилищата в България са нараснали с 2%, а спрямо предходното тримесечие са се повишили с 1,6 на сто.

Повече по темата четете в investor.bg.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR