Money.bg

Събота от 16:00 часа
още

Заплатите в България - с най-висок ръст в ЕС

Бизнесът е двигател на покачването на възнагражденията

12.03.2023 | 12:58 Редактор: Таня Харизанова

Ръстът на възнагражденията за час труд в България в края на 2022 г. е най-високият в целия Европейски съюз - 16,5% на годишна база при 5,8% средно за общността и 5,7% - за еврозоната, става ясно от актуалните данни на Евростат.

Нашата страна има най-висок ръст и заплащането в индустрията - 21,3% при средно 4,6% за ЕС. С близо една четвърт са се увеличили възнагражденията и в минното дело.

След нашата страна се нареждат Литва (с +15,7%) и Унгария (+ 14,9%). И двете държави отчетоха през декември по-висока инфлация от тази в нашата страна - съответно 18,9% и 25% при 16,9% у нас.

Сред останалите държави с над 10% ръст на заплатите спрямо края на 2021 г. няма нито една от Западна Европа - Румъния (+10%), Словения (+10,8%), Полша (+10,2%) и Естония (+10,1%).

За България това е второ поредно тримесечие, в което заплатите скачат с над 15% на годишна база. Справка в базата данни на Евростат показва, че това се е случвало за последно в навечерието на Световната финансова криза през 2008-2009 г.

"Увеличението показва, че бизнесът е двигател на покачването на възнагражденията, а също и че това по никакъв начин не застрашава конкурентоспособността, видно от рекордните индекси на промишлено производство и увеличения износ. Наистина в по-развитите западни страни инфлацията е по-ниска, но в Източна Европа заплатите растат значително по-бързо, което поне в известна степен съхранява реалната покупателна сила на доходите", коментира актуалните данни икономистът Лъчезар Богданов.

В предаването Money.bg коментираме с него най-важните процеси в българската икономика в момента. Говорим и за инфлацията при храните.

Целия разговор гледайте във видеото!