Да се намали депутатската заплата и отпуска, настоя БСП

За останалите народни представители поведението на "Левицата" е популизъм

19.04.2018 | 19:53 Редактор: Иван Берберов
Да се намали депутатската заплата и отпуска, настоя БСП

С 564 лева да се намалят депутатските заплати, поиска БСП. Предложението вече е внесено в деловодството на Народното събрание. Заедно с това социалистите предлагат и намаляване на ваканциите на народните представители.

Според правилника на Народното събрание депутатските заплати се актуализират на всеки три месеца. При сформирането на този парламент базовата депутатска заплата е 3210 лева, а три месеца по-късно пада с около 140 лева. 

Към днешна дата народните избраници получават по 3540 лева на месец, което е с 330 лева повече в сравнение със старта на 44-то Народно събрание. 

БСП поиска депутатската заплата да се замрази на сумата от 2976 лева до 2021 година, когато изтича мандатът на този парламент.

Всъщност, това е възнаграждението, което са получавали депутатите в края на предишното Народно събрание. Корнелия Нинова изчисли: "Някой работи осем часа и получава месечно 600 лева, даже има и по-ниски заплати. Ние работим пет часа на ден и получаваме 3500“. 

Управляващите отговориха, че това е популизъм, тъй като с депутатската заплата са обвързани възнагражденията и на президента, и на правителството, и на съдебната власт и още 19 административни органа. 

Президентът поличава 7080 лева, премиерът – 5487 лева и министрите по 4602 лева. "Левицата" предлага също да се редуцират и почивните дни на депутатите. В момента народните представители почиват по 75 – 80 дни в годината, докато останалите трудещи се имат право на 20 дни платен годишен отпуск.