България повежда политиката за присъединяване на Македония към ЕС

Във фокуса на депутатите в ЕП днес беше скандалът с Facebook

18.04.2018 | 19:13 Редактор: Василена Василева
България повежда политиката за присъединяване на Македония към ЕС

България повежда политиката за присъединяване на Македония към Европейския съюз. Днес във фокуса на депутатите в Европейския парламент беше скандалът с Facebook, а в кулоарите - Западните Балкани. 

След като вчера Европейската комисия взе решение за започване на преговори за присъединяване на Македония и Албания към ЕС, днес коментарите буквално заваляха, предаде специалният пратеник на Bulgaria ON AIR в Страсбург Мартина Ганчева.

"Македония е заключена в чакалнята, а България не може да ѝ предложи присъединяване, но може да ѝ отвори вратата", коментира евродепутатът Ангел Джамбазки.

В пленарната зала пък ключовата дума беше "Facebook". Някои по-крайни депутати нарекоха социалната мрежа "илюзорна приказка със зли вълци".

Отново символичен знак за българското председателство на Съвета на ЕС беше, че дебатът започна със зам.-министъра на българското европредседателство Моника Панайотова, която съобщи, че се готви нов регламент за защита на личните данни. Той ще влезе в сила само след няколко седмици.

А еврокомисарят на правосъдието Вера Юрова пък каза, че след 25 април предстоят много солени глоби и засилен контрол.