Няма одобрение на сделката за ЧЕЗ от антимонополната комисия

Енергодружествата поискаха поскъпване на тока от 1 юли

17.04.2018 | 18:18 Редактор: Тодор Петров
Няма одобрение на сделката за ЧЕЗ от антимонополната комисия

Все още няма одобрение на сделката за ЧЕЗ от антимонополната комисия. Това обясниха от "Инерком" пред депутатите от специално създадената комисия. Собственикът на кандидат-купувача Гинка Върбакова не присъства на заседанието.

От думите на представителите на "Инерком" стана ясно, че голяма част от сделката е търговска тайна, която те не биха могли да споделят. "Инерком" е проверявана обстойно от продавача, заявиха от компанията.

"ЧЕЗ Разпределение България" е дружество на печалба, което може само да финансира инвестиционната си програма, казаха още от "Инерком".

Те отрекоха да са участвали в искането на ЧЕЗ за новите по-високи цени на тока от 1 юли. По-високи цени на днешното заседание са поискали и от EVN и "Енерго-Про".

ЧЕЗ иска 5% повишение на цената на дневната електроенергия и 51% за нощната. EVN са поискали с 6% по-висока цена на тока в дневната тарифа и 2% по-висока при нощната, а "Енерго-Про" - 2% дневна и 3% нощна, предаде репортер на Bulgaria ON AIR.

Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов, който присъства на заседанието по сделката за ЧЕЗ, каза че ще се одобрят само най-необходимите корекции, без обаче това да ощетява потребителите.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова пък коментира, че работна група към министерството преразглежда такса "сградна инсталация", която Върховният административен съд определи като недобра за потребителите. Очаква се скоро да бъдат внесени корекции.

Чуйте какво каза председателят на КЕВР Иван Иванов: