Единодушно СОС одобри промените в правилата за прием в детска градина

Един от новите критерии, който ще важи, е "уседналост"

14.02.2019 | 13:05 Редактор: Ивайло Николов
Единодушно СОС одобри промените в правилата за прием в детска градина

Столичният общински съвет гласува новите критерии за прием в яслите и детските градини в София. Те бяха приети с пълно единодушие сред общинските съветници. 

Наредбата за прием на деца в яслите и детските градини включва нови критерии, като в тях влиза и "уседналост", който ще е валиден от март месец следващата година. При него децата ще получават предимство при двугодишна уседналост по постоянен или настоящ адрес.

Ако пък живеят в района на детското заведение, те ще получават и повече точки, а ако уседналостта е повече от 2 години, точките са 3.

Другите промени предвиждат повече точки да се дават за родители, които работят или които са студенти.

Ще се намали и броя на децата с хронични заболявания в една група от 5 на 3. От родителите пък вече ще се изисква решение от ТЕЛК за болните деца, а не само бележка от личен лекар. 

По-различен ще е и броят на точките за деца със специални образователни потребности, те намаляват на 2, а аргументите на общинските съветници са, че така те ще бъдат разпределени по-равномерно.

Новата наредба ще затегне контрола върху децата, които не посещават детски градини, но са записани и се премахва практиката за пазене на място. 

Вижте още от зам.кмета на София д-р Тодор Чобанов.

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК