България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Места в детските градини в София има, недостигът е при яслите

Столичната община с мерки за подсигуряване на всички малчугани

18.01.2019 | 08:31 Редактор: Тодор Петров
Места в детските градини в София има, недостигът е при яслите

По-малко от 3 месеца преди началото на кампанията за прием в детските градини, Столичната община мисли как да осигури места за всички малчугани. Общинските съветници одобриха идеята за увеличаване на броя на децата в яселната група от 18 на 23. 

Общинският съветник и член на работната група Нина Чанева посочи пред Bulgaria ON AIR, че има програма за изграждане на нови и разширяване на стари детски градини, която върви вече шеста година.

"Длъжни сме да намерим място на тези деца. Говорим за недостиг на места за деца в яслените групи", коментира тя и добави, че е решен проблемът при децата от 4 до 6-годишна възраст.

"Важното е хората да бъдат убедени в правилните предложения, защото решенията се взимат от Общинския съвет. Ще работим само в посока решаване на проблемите на гражданите", каза още Чанева.

Нели Пейчева, която е главен експерт в дирекция "Образование" към СО, също подчерта, че ако има недостиг на места, той вероятно ще бъде отново в яслените групи. 

"Дали братята и сестрите ще бъдат социален или общ критерий - предстои", отбеляза тя. 

Нина Чанева каза още, че не се предвижда допълнително назначаване на персонал при увеличаване на групите. А броят на децата няма да се завишава автоматично, а само там където позволяват условията.

"15 нови градини са заложени в плана, но няма да бъдат построени през 2019 г. Цифрата е много гръмка. Хубаво е да говорим с цифри - ще има нови 1000 места", каза от своя страна Антонина Кенова, която е част от Инициативния комитет за промени в образованието.

По думите ѝ някои родители водят децата си на детска градина или ясла през 7 квартала.

Вижте видеото с цялата дискусия.