Бюджетът на София за тази година е рекорден

Съветниците одобриха поскъпването на водата и парното

31.01.2019 | 17:48 Редактор: Ралица Братанова
Бюджетът на София за тази година е рекорден

След четиричасови дебати, съветниците гласуваха и бюджета на столицата за 2019-та, който е рекордно висок.

Парното и топлата вода в София да поскъпнат от първи юли. Това реши общинският съвет, след като одобри бизнесплана на Топлофикация София.

Без никакви дебати и само с един глас против съветниците приеха плана на дружеството, с който се предвижда парното и топлата вода да поскъпнат с 85 стотинки на мегават час от юли.

На този фон стана ясно, че дълговете на Топлофикация вече са нараснали до 835 млн.лв. Последната дума за поскъпването обаче ще има Комисията за енергийно и водно регулиране.

Бюджетът на София за тази година е рекорден - един млрд. и 750 млн.лв. Това е с близо 300 млн. лв. повече от парите за миналата година. 

Традиционно гласуването премина с дълги и остри дебати. От БСП и политическа група 5 не подкрепиха заложената рамка. Според приетата финансова рамка най-много средства за тази година са отделени за транспорт, образование, екология и чистота. 

От заложените милиард и 750 милиона лева, инвестиционната програма е над 630 млн. лв. В тази сума влизат и парите за строежа на третата метролиния, който продължава през цялата година. 320 млн.лв. Ще бъдат инвестирани в подземната железница, като до края на годината ще бъдат пуснати 12 километра метро. 

Над 51 млн. лв. ще са инвестициите в ремонти на улици и булеварди. Четири милиона и 500 хиляди лева пък ще се инвестират в улично осветление. Със 133 млн.лв. ще бъдат закупени нови автобуси и трамваи за градския транспорт.

С парите за образование ще се ремонтират и построят 15 детски градини в няколко квартала. Според опозицията обаче бюджет 2019 е рекорден, но не решава проблемите на София, сред които мръсният въздух и липсата на места в детските градини.


За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.