ОП и ГЕРБ пак в скандал: Законът за вероизповеданията застана помежду им

"Патриотите" нарекоха промените "антибългарски", тъй като се поставя горен лимит за финансирането на християнството

21.12.2018 | 19:15 Редактор: Иван Берберов
ОП и ГЕРБ пак в скандал: Законът за вероизповеданията застана помежду им

Коалиционните партньори в управлението ГЕРБ и "Обединени патриоти", в пореден сблъсък. Причината са промените в Закона за вероизповеданията. 

"Обединените патриоти" видяха тежка сделка между ГЕРБ и ДПС в приемането на така наречения от тях "антибългарски закон" за вероизповеданията. 

Едно от основните предложения за промени, направено от Обединените патриоти, не беше прието. Те искаха финансирането на вероизповеданията от чужбина да бъде забранено. 

По 10 лева за всеки вярващ от религиите у нас с над 1% от населението - ислям и православно християнство. Това предвижда новият закон. Горна граница обаче има само за християнското вероизповедание - 15 млн. лева. 

Именно това скара депутатите от управляващата коалиция. В закона е предвидена възможност за отпускане на допълнителни пари над годишната субсидия, ако има обществен интерес за това.

Въпреки уверенията на коалиционния партньор, че българският интерес е защитен, Обединените патриоти напуснаха демонстративно залата. 

Междувременно евангелисти отново протестираха пред парламента днес. Те настояват да отпадне държавното финансиране и всяка религия да се издържа сама. В крайна сметка пари ще има за всички.

Преди промените бюджетът предвиждаше плащанията към вероизповеданията да бъдат около 16 млн. лева. След измененията тази сума ще се увеличи повече от три пъти.