Депутатите отхвърлиха ветото на Радев, по-високи данъци за старите коли ще има

Според управляващите става дума за поскъпване с около 20-30%

22.11.2018 | 18:40 Редактор: Ралица Братанова
Депутатите отхвърлиха ветото на Радев, по-високи данъци за старите коли ще има

Собствениците на стари коли ще плащат по-високи данъци от догодина. Със 130 гласа "за" депутатите отхвърлиха ветото на президента върху текстовете в Закона за корпоративното подоходно облагане.

С поправките при определянето на налога се добавя и екологичен компонент, който зависи от екологичната категория на превозното средство. Така на колите, които имат категория под Евро 3, ще се увеличи данъкът. Мнозинството припомни: целта е да се намали употребата на автомобили, които не отговарят на екостандартите. И обещава: поскъпването ще бъде минимално.

Президентът Радев обаче не се съгласи, че увеличението на данъка ще стимулира замяната на по-старите автомобили с по-нови и ще доведе до постигане на търсения екологичен ефект.

Той наложи вето и върху текстовете в Закона за корпоративното подоходно облагане, с които се отлага реформата за таксата върху битовите отпадъци, въвеждането на по-високи данъчни ставки за имоти в населени места от Списъка на курортите в България и върху промените в Закона за митниците.

Зад ветото на президента Радев застанаха само от БСП и ДПС.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)